onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avliden svensk hade influensa

Publicerad: 31 augusti 2009, 17:08

Det är nu bekräftat att en man som avled i Uppland i fredags var smittad med influensa och att det rör sig om A(H1N1), svininfluensan. (Ny version 20.18)


Det uppgav Akademiska sjukhuset i Uppsala på måndagskvällen.

– Detta är det första kända dödsfallet i Sverige där den utlösande faktorn med största sannolikhet har varit den nya influensan även om det finns flera andra riskfaktorer med i bilden, säger chefläkare Ulf Hanson på Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Vid en presskonferens på Akademiska sjukhuset vid 19-tiden på kvällen var det fortfarande inte fastslaget att det handlade om just den nya influensan, A(H1N1). Ytterligare analyser väntades under natten. Men redan strax efter klockan 20 kom bekräftelsen om att det var den nya influensan mannen hade.

Den avlidne mannen uppges vara född på 1970-talet och från Uppland. Han dog i sitt hem och ska bland annat ha haft förkylning och feber.

– Mannen hade influensaliknande symtom i fem dygn innan han dog, och vad vi har förstått var det ett dramatiskt och snabbt förlopp, säger Ulf Hanson till Sveriges Television ABC.

Relaterat material

Vaccinmotståndare ändrar sig efter behandling av dödssjuk

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev