tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avråder från avtal med cancerklinik

Publicerad: 26 oktober 2012, 11:06

Landstinget i Uppsala bör inte sluta vårdavtal med privata Uppsala Cancer Clinic UCC anser en utredning.


UCC uppfyller många av kraven som kan ställas på en högspecialiserad cancervård, enligt utredaren Anders Thulin. Men kliniken har för få tillräckligt kompetenta medarbetare och är inte lokaliserad tillsammans med annan sjukvård som hanterar akuta kirurgiska komplikationer.

Därför sätter utredaren frågetecken för patientsäkerheten vid de operationer av bukhinnecancer som är UCC:s specialområde. Han ställer också den principiella frågan om huruvida högspecialiserad vård ska utföras utanför universitetssjukhusen.

Docent Haile Mahteme, medicinskt ansvarig och styrelseordförande för UCC, har precis fått utredningen i sin hand.

– Den verkar intetsägande. Det vi i första hand vill ha är ett samarbetsavtal med Akademiska sjukhuset, inte ett vårdavtal, säger han.

Med ett samarbetsavtal skulle mycket av farhågorna för patientsäkerheten kunna elimineras, anser han.

– Nu ska vi låta experter titta på de juridiska delarna i utredningen.

Haile Mahteme var tidigare verksam på Akademiska sjukhuset men startade eget efter konflikter med ledningen. Västmanland och många andra landsting har redan börjat anlita UCC.

Men inte landstinget i Uppsala län och eftersom frågan är så infekterad anlitades en utomstående expert: Anders Thulin. Han är docent i kirurgi och arbetar med nationell samordning av cancerfrågor på Sveriges Kommuner och Landsting.

I dag blev hans utredning klar och i den varnar Anders Thulin även för en överetablering. Operationer av bukhinnecancer görs på ett par håll i landet, bland annat på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det skulle bli för mycket med två enheter där.

Utredningen mynnar ut i en rekommendation om ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset och den kompetens som finns på UCC. Men hur det ska ske går Anders Thulin inte in på.

Anna-Karin Klomp (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, har nu en het potatis på sitt bord. Begäran om samarbete och vårdavtal från UCC, inslag i media om patienter som nekas vård och Anders Thulins utredning. Frågan ska upp på sammanträdet den 15 november.

Relaterat material

Avtal  med UCC kan dröja

Ifrågasatt klinik får redan patienter

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev