Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avsäger sig förskrivningsrätten för att kunna köpa apotek

Publicerad: 30 juni 2010, 13:27

Stig Henningsson är en av eldsjälarna som bestämt sig för att köpa Apoteket Storken i Borrby. För det offrar han rätten att skriva ut recept.


Stig Henningsson

Borrby är en liten ort på Österlen, och det är för att rädda kvar apoteket där som Stig Henningsson tar över det tillsammans med några vänner. Apoteket ingår i Apoteksgruppen.

– Jag bor i Lund, men min mor var uppvuxen i Esperöd i närheten av Borrby, och alla somrar fram tills jag var 16 år tillbringade jag där, berättar Stig Henningsson som nu är 65 år.

I fjol gick han i pension från Läkemedelsverket och nu tycker han att det ska bli roligt att äga ett apotek.

– Jag känner för bygden och har en kärlek till apotek, min morbror var apotekare, han var chef för apoteket Hjorten i Malmö, säger Stig Henningsson.

Alldeles lätt för Stig Henningsson att köpa ett apotek var det emellertid inte. Stig Henningsson är specialist i klinisk farmakologi, och läkare får inte äga mer än 49 procent av ett apoteksbolag i Sverige med hänvisning till förskrivningsrätten.

Eftersom en av de andra ägarna, tandläkaren Jan Håkansson, också har förskrivningsrätt, fick Stig Henningsson avsäga sig sin.

Stig Henningsson har tidigare arbetat på Läkemedelsverket, så därför kände han till reglerna, och tycker inte att det var ett svårt beslut att avsäga sig förskrivningsrätten.

– Jag har ju gått i pension och har inte längre någon praktisk nytta av den.

Att tillhöra Apoteksgruppen tycker han är bra.

– De har en stark ställning på marknaden, är fjärde största apotekskedjan, och att tillhöra en kedja ger stordriftsfördelar. Vi syns redan i deras marknadsföring, eftersom vårt apotek ligger längst söderut.

Efter Stig Henningssons år på Läkemedelsverket kommer han att prioritera att ta in egenvårdsprodukter som Läkemedelsverket godkänt, något som kan variera mycket bland landets apotek.

– Omega 3, till exempel, är en typisk produkt som ofta säljs utan att vara godkänd av Läkemedelsverket, säger Stig Henningsson.

Någon stor vinstaffär räknar inte Stig Henningsson att Apoteket i Borrby ska bli, utan det är glädjen i att få äga ett apotek som styrde beslutet.

– Samtliga i personalen kommer att få vara kvar, vilket de säger sig uppskatta, så vi känner oss välkomna.

Agneta Lindström, operationssjuksköterska, och Carl Sjöstedt, vd och delägare i en läkemedelsfirma, är de övriga ägarna i apoteket.

Så säger lagen

I lagen om handel med läkemedel 2009:366, 2 kap, 5 paragrafen står det  att tillstånd att bedriva handel med läkemedel inte får beviljas av den  som är behörig att förskriva läkemedel.

Tillstånd får då inte beviljas om man ensam eller tillsammans med  andra har ett bestämmande inflytande i apoteksbolaget.

I propositionen om omreglering 2008/09:145, punkt 4:
Med bestämmande inflytande menas direkt eller indirekt innehav av mer än  hälften av rösterna i bolaget.

– I praktiken kan alltså en läkare med förskrivningsrätt äga upp till  49 procent av ett apoteksbolag. Men bara om han är ensam om att ha  förskrivningsrätt i bolaget. Om det är fler som har förskrivningsrätt  kan procentandelen bli för stor, säger Anders Eriksson, jurist på  Läkemedelsverket.

Det är Läkemedelsverket som beviljar tillstånd för apoteksägare. Det  är även Läkemedelsverket som kontrollerar att ägarförhållandena  uppfyller gällande regler och lagar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev