Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avskiljande av kriminella studenter utreds av HSV

Publicerad: 12 februari 2009, 14:52

Högskoleverket ska utreda om studenter som gjort sig skyldiga till grov brottslighet ska kunna stängas av från sina utbildningar. Två brottsdömda läkarstudenter har gjort frågan aktuell.


Högskoleverket fick uppdraget av regeringen i dag, torsdag.

– Detta är en fråga med svåra gränsdragningar. Det handlar inte om särskilt många personer, men några fall på senare år har visat att universitet och högskolor möjligen behöver kunna stoppa en student som på grund av grov brottslighet inte kan fullfölja utbildningen, säger högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg (fp) i ett pressmeddelande.

Dagens Medicin har tidigare berättat om mannen som 1999 fälldes för mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg. Hösten 2007 kom han in på läkarprogrammet vid Karolinska institutet i Solna, men förlorade terminen därpå sin plats på grund av förfalskade betyg. Efter att ha läst upp sina betyg, ska han i våras ha antagits till läkarprogrammet vid Uppsala universitet. Många har i samband med detta ifrågasatt om en morddömd person är lämplig på en medicinutbildning.

Ett annat fall som Dagens Medicin tagit upp, gäller Lunds universitet som i november 2008 ville avskilja en medicinstudent från sina studier sedan han fällts för barnvåldtäkt. Högskolans avskiljandenämnd lät studenten gå kvar, men beslutet överklagades till länsrätten i Stockholm som gick på skolans linje.

Högskoleverkets utredning ska redovisas senast den 30 juni i år.

Relaterat material

Hemlighetsmakeri oroar läkarstudenter i Uppsala

Universitet får stänga av våldtäktsdömd läkarstudent

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev