torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avstängd chef får inte ta del av skäl till utestängningen

Publicerad: 21 maj 2015, 09:58

Foto: Bildbyrån

Den avstängde chefen på Läkemedelsverket vet fortfarande inte riktigt varför han inte får vara kvar på sin arbetsplats. Läkemedelsverket nekar honom att ta del av handlingar.


Det var den 27 april som en högt uppsatt chef på Läkemedelsverket blev avstängd från sitt arbete. Enligt ett pressmeddelande som myndigheten har skickat ut rör det sig om misstankar om tjänsteförseelser. Något mer än så preciserades inte anklagelserna. Och trots att det har gått mer än tre veckor har inte heller den anklagade chefen eller hans ombud fått ta del av någon ordentlig förklaring.

Han vet alltså fortfarande inte vad han står anklagad för.

– Det är svepande och opreciserade anklagelser som man inte kan bemöta, säger juristen Kristina Ahlström, som företräder chefen, till Dagens Apotek.

Hon har också begärt ut handlingar från Läkemedelsverket om vilken grund myndigheten hade för att stänga av chefen.

– Bortsett från ett mindre material fick vi avslag på att få ut handlingar. De har inte uppgett till någon rättslig grund till avstängningen.

Kristina Ahlström berättar att hon och hennes klient nu överväger att ta begäran vidare till kammarrätten. I dag, torsdag, ska hon och hennes klient träffa Läkemedelsverket. Beroende på vad som sägs på det mötet fattar de beslut om de kommer att driva kravet om utlämnande av handlingar vidare.

Beslutet om att stänga av chefen togs av den tillförordnade generaldirektören Inger Andersson. Chefen blev kallad till ett möte med Inger Andersson i tron om att det var ett vanligt avstämningsmöte med sin chef, berättar Kristina Ahlström.

– Men när han kommer dit sitter också chefsjuristen och HR-direktören där och han får veta att han stängs av från sitt jobb. Sedan spärrar de hans kort och han eskorteras ut från arbetsplatsen av säkerhetschefen och ytterligare en chef. Det var chockartat för honom. Dels att bli ledd att tro att man går till ett vanligt möte som egentligen är något annat, dels det abrupta och brutala sätt som det gjordes på.

Också Saco-förbundet på Läkemedelsverket har reagerat på hanteringen och har skickat ut ett meddelandel till sina medlemmar där man ifrågasätter myndighetens pressmeddelande.

– Medlemmar kom till oss och var oroliga och kände obehag. Vi tycker att tidpunkten som pressmeddelandet skickades ut på var olämplig med tanke på att ärendet inte hade förhandlats, säger Dag Isacson, Saco-ordförande på myndigheten, till Dagens Apotek.

Läkemedelsverket har tidigare uppgett att man ska sammanställa en promemoria och kommunicera om varför chefen har stängts av. Det har dock skjutits upp och det senaste budet är att promemorian ska vara klar först på måndag nästa vecka.

– Det verkar som att de bestämde sig för att förmå honom att sluta på Läkemedelsverket och sedan letar efter fel som han kan ha begått, säger Kristina Ahlström.

Hon är också kritisk till att Inger Andersson stängde av chefen utan att ärendet först hade dragits i personalansvarsnämnden. Hon menar att Läkemedelsverket hittills inte har presenterat någon rättlig grund för en avstängning och att ett sådant beslut skulle ha fattats av personalansvarsnämnden.

Dagens Apotek söker Inger Andersson för en kommentar.

Relaterat material

Hög chef avstängd från Läkemedelsverket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev