Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avstängd och dömd läkare fick jobb på vårdcentral

Publicerad: 13 augusti 2009, 11:31

Den läkare som dömts för att ha använt falska intyg då han sökte arbete, och som varnats av HSAN flera gånger, har i veckan arbetat på en vårdcentral i Laholm.


Läkaren anlitades genom ett bemanningsföretag, men fick sluta sedan verksamhetschefen på vårdcentralen fått kännedom om hans bakgrund, enligt Sveriges Radio Halland.

Bemanningsföretaget Läkarresurs, som erbjudit läkaren till vårdcentralen, vill inte kommentera saken.

– Jag vill inte prata om det här, säger Azim Fatan, vd på Läkarresurs till Dagens Medicin.

I höstas dömdes läkaren till villkorlig dom för att ha använt förfalskade handlingar när han sökte jobb. Domen slog även fast att läkaren har utfört förfalskningen.

Läkaren uppmärksammades i TV-programmet Uppdrag granskning i januari 2007. Därefter stängdes han av från Mölndals sjukhus, där han då arbetade.

Han har varnats av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, fyra gånger och ska bland annat ha genomfört omskärelse av pojkar på ett sätt som fick Socialstyrelsen att polisanmäla honom.

Socialstyrelsen har nu begärt att läkaren tilldöms en prövotid på tre år. Under denna tid står läkaren under uppsikt av Socialstyrelsen. Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har ännu inte fattat beslut i ärendet.

Socialstyrelsen menar att sjukvårdens kontroll av de läkare som anlitas genom bemanningsföretag behöver bli bättre.

– Man har ett stort ansvar för att läkare har rätt kompetenser, det räcker inte med att säga att man har legitimation, säger Carina Forsberg på Socialstyrelsen i Göteborg till Sveriges Radio Halland.

Relaterat material

Läkare som förfalskade intyg kan förlora sin legitimation

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev