Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avtal för ambulanspersonal sägs upp

Publicerad: 2 maj 2014, 14:33

Vårdförbundet har sagt upp ambulansavtalet med Vårdföretagarna, som representerar de privata ambulansföretagen.


Avtalet gällde anställda inom Vårdföretagarnas ambulansverksamhet, bransch H. Anledningen till att det sägs upp är arbetstiderna.

– Avstämningsförslaget som vi fick av arbetsgivaren, det vill säga Vårdföretagarna, innehöll inte de förändringar i arbetstidsfrågan som vi anser är nödvändiga, och därför säger vi upp avtalet, säger Katarina Skarin Ebenstrand, förbundsombudsman på Vårdförbundet.

Förhandlingar kommer att ske mellan Vårdförbundet och Vårdföretagarna under den två månader långa uppsägningstiden.

– Förhoppningsvis kan vi lösa det under uppsägningstiden. Annars finns det risk för konflikt, säger Katarina Skarin Ebenstrand.

Vårdförbundet anser att villkoren för ambulanspersonalen är omoderna och inte passar med utvecklingen som yrket har haft. Katarina Skarin Ebenstrand förklarar att kollektivavtalet som, de nu sagt upp, var grundat i ett gammalt transportavtal som skrevs när ambulanser inte drev lika avancerad vård som de gör idag. Till exempel var de som körde ambulanserna på den tiden inte specialistutbildade sjuksköterskor, som de är i dag.

– Nu när vården som drivs av ambulanser blivit mer avancerad krävs mer av ambulanspersonalen. Personalens arbetsförhållanden måste anpassas för att följa utvecklingen. Personalen behöver hälsosammare arbetstider för att kunna utföra ett patientsäkert arbete, säger hon.

Enligt en enkät som besvarats av Vårdförbundets medlemmar upplever 75 procent av dem som svarat att det funnits tillfällen då de inte kunnat utföra sitt arbete patientsäkert. Några anledningar som anges är brist på återhämtning mellan passen och begränsade möjligheter att äta.

Vårdföretagarna är beredda att försöka hitta lösningar i arbetstiderna, så länge de kan finansieras.

– Minskas arbetstiden måste vi ta kostnaden från något annat, och hittills har vi inte hittat en lösning som godtagits av båda parterna, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör för Vårdföretagarna.

Förhandlingarna kommer att fortsätta under maj, och Inga-Kari Fryklund är positivt inställd.

– Jag är övertygad om att vi kommer kunna hitta en lösning, säger hon.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev