tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avtal med UCC kan dröja

Publicerad: 5 september 2012, 11:15

Det kommer att ta månader innan Landstinget i Uppsala län beslutar sig för ett eventuellt avtal med den privata cancerkliniken UCC.


Det är olagligt av landstingen att direktupphandla behandlingarna av spridd cancer i bukhinnan, anser landstingsledningen i Uppsala län. Det nya regelverket för landstingens köp av privatvård kräver att det finns ett avtal mellan parterna, enligt Annika Bremer, hälso- och sjukvårds­direktör i Uppsala.

Nu låter landstinget göra en utredning om ett eventuellt avtal med UCC. Utredningen analyserar bland annat patientsäkerheten och görs av den externa experten Anders Thulin. Han är docent i kirurgi och en av dem som organiserar Sveriges nya cancersjukvård.

– Med tanke på allt som varit är vi mycket angelägna att utredningen görs på ett korrekt sätt, säger Annika Bremer.

Tecknar Landstinget i Uppsala län ett avtal med UCC kan resten av landstingen hänga på de priser och leveranstider som parterna kommit överens om. Uppsala har därför en nyckelroll när det gäller UCC:s relationer till de offentliga beställarna.

Utredningen ska vara klar i oktober och sedan tar det ytterligare några månader för hälso- och sjukvårdsnämnden att komma fram till ett beslut, enligt Annika Bremer.

Universitetssjukhuset Örebro följer Uppsalas linje och väntar på utredningen om avtal med UCC, enligt Göran Wallin, verksamhetschef på kirurgiska kliniken i Örebro.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev