tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avtal om arbetstid ökar pressen på Läkarförbundet

Publicerad: 30 maj 2007, 20:35

Både Kommunal och SKTF har tecknat centrala avtal som tillåter avsteg från arbetstidslagens krav på dygnsvila. Nu ökar pressen på Läkarförbundet att göra detsamma – tvärtemot vad som varit målsättningen.


Kommunals nya avtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, ger möjlighet till avsteg från reglerna om dygnsvila i arbetstidslagen.

Dels kan dygnsvilan vid planerad verksamhet minskas från elva till nio timmar, dels kan dygnsvilan vid oförutsedda händelser brytas, utan kompensationsledighet vid nästkommande arbetspass. Detta förutsatt att den genomsnittliga dygnsvilan under schemaperioden inte är mindre än elva timmar per 24-timmarsperiod.

Eftersom det handlar om en ändring i de allmänna bestämmelserna finns nu en oro hos Läkarförbundet.

– Vi är mycket missnöjda med den lösningen. Vi är ju också bundna av de allmänna bestämmelserna. Det brukar vara så att de olika fackförbunden samförhandlar kring detta och det tycker vi att man borde ha fortsatt med, säger Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet.

– Samtidigt kan jag förstå Kommunal, de får ett ordentligt påslag på lönerna, som bidrar till att höja kvinnolönerna, samtidigt som deras medlemmar inte berörs så mycket av det här.

Det nya avtalet ökar pressen på de andra fackförbunden, menar hon.

– De som verkligen berörs av detta är vi. Kommunals medlemmar har inte alls beredskap på samma sätt som våra, så vi har en större experttyngd i frågan, även om vi är ett mindre förbund.

Vill ha specialbestämmelse
Hon ser en risk att Läkarförbundet nu ska tvingas till en central lösning på arbetstidsfrågan snarare än en lokal.

– Samtidigt tror jag att vi har en klok förhandlingspart som ser att det inte är rimligt att låsa in läkarna i något som gör dem så oerhört missnöjda. Man vill ju ha bra förutsättningar att komma överens även framöver.

Det Läkarförbundet hoppas på är att arbetstidsfrågan i likhet med till exempel jour- och beredskapsersättningen ska kunna regleras i avtalets specialbestämmelser för läkare, och att de allmänna bestämmelserna därmed inte skulle gälla läkarna.

– Det är med den lösningen vi klarat frågor tidigare. Sedan får vi se vad det finns för övriga möjligheter när vi börjar förhandla, säger Eva Nilsson Bågenholm.

”Det är helt oacceptabelt”
Att avtala om samma generella ändringar som Kommunal är inte tänkbart för Läkarförbundet.

– Det är helt oacceptabelt. Det kan vi inte gå med på, slår hon fast.

Också Vårdförbundet håller fast vid att frågan bör lösas lokalt.

– Arbetsgivarens förslag har hittills inte varit intressant att diskutera. Vi får se om något nytt växer fram ur det här, men vi har hittills inte fått presenterat för oss hur detta skulle kunna innebära något gott för våra medlemmar, säger Ingrid Frisk, vice ordförande i Vårdförbundet.

Staffan Löwenborg, förhandlingschef hos SKL, vill inte kommentera vilka lösningar som kan vara aktuella för läkarna.

­­– Läkarförbundet har inget yrkande om att det här ska regleras i specialbestämmelserna, så det får vi ta ställning till om de kommer in med ett sådant yrkande.

Kommunals avtal

Avtalet mellan Kommunal och SKL gäller runt 400 000 anställda i kommuner, landsting och regioner. Avtalet är treårigt och ger löneökningar på i genomsnitt 13,8 procent, motsvarande 2 525 kronor under perioden eller 842 kronor i månaden per år.
Lägstalönerna höjs från den 1 april 2009 till 17 000 kronor i månaden för anställda med yrkesförberedande gymnasieutbildning och ett års arbetslivserfarenhet och 15 300 kronor för övriga anställda som fyllt 19 år.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev