Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avtal om pandemivaccin till alla svenskar klart

Publicerad: 16 november 2007, 14:25

Det blir Glaxo Smith Kline som får uppdraget att leverera vaccin till den svenska befolkningen vid en eventuell pandemi.


Vid utbrott av en pandemi, en influensaepidemi som sträcker sig över en eller flera världsdelar, har Glaxo Smith Kline åtagit sig att leverera upp till 18 miljoner doser under sex månader till Sverige, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

– Det betyder två doser per person och ska räcka för att ge hela befolkningen ett fullgott skydd, säger Anders Tegnell, chef för Socialstyrelsens smittskyddsenhet till TT.

De personer som har störst behov får dock vaccin först. Det handlar om svaga och svårt sjuka personer, eller personer som är riskutsatta av andra skäl.

Cirka tre månader efter att viruset som ligger bakom pandemin har isolerats ska företaget kunna börja leverera vaccinet. Först måste viruset analyseras, sedan tar själva produktionen två månader.

Det är Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Landsting och Stockholms läns landsting som på regeringens uppdrag har upphandlat pandemigarantin. Sverige har i dag inte egen kapacitet att snabbt tillverka stora mängder vaccin inför en pandemi.

SBL Vaccin har regeringens uppdrag att före årets slut lägga fram ett förslag om förutsättningarna för att bygga en svensk vaccinfabrik. Samtidigt diskuterar de nordiska regeringarna möjligheten att samarbeta om tillverkning av influensavaccin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News