Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avtal om storsjukhus ses över

Publicerad: 20 april 2012, 06:37

Nya Karolinska byggs i Solna.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Bygget av storsjukhuset Nya Karolinska Solna växer Stockholms läns landsting över huvudet. Kostnaderna skenar iväg och landstinget har redan undersökt om avtalet kan sägas upp.


(Uppdaterad 14:17 den 20 april.)

Enligt Dagens Industri har advokatfirman Mannheimer och Swartling haft i uppdrag att se över om landstinget, SLL, kan bryta avtalet med byggherren Skanska.

I en promemoria från advokatbyrån framgår att denna tittat på ”SLLs rätt till uppsägning utan orsak samt landstingets resultatbaserade betalningar och engångsbetalningar”.

Till DI säger finanslandstingrådet Torbjörn Rosdahl, M att han är orolig för kostnadsutvecklingen för sjukhusbygget och att han haft ett möte med Skanska om detta.

– Vi har diskuterat om det finns något vi kan göra smartare så att skattebetalarna tjänar på det, säger han.

I ett pressmeddelande, i dag fredag, säger dock Torbjörn Rosdahl att landstinget inte har några planer på att säga upp avtalet med Skanska om NKS.

– Med ordning och reda i ekonomin klarar Stockholms läns landsting att investera 75 miljarder på tio år. Det är min skyldighet som finanslandstingsråd att försöka göra alla investeringar, både inom sjukvård och kollektivtrafik, mer effektiva så att skattebetalarna får ut mer för varje krona, säger han.

Socialdemokraterna reagerar starkt på uppgifterna om att NKS-avtalet ifrågasätts.

– Jag kräver att den moderata ledningen ger en total redogörelse för landstingstyrelsen. Alla landstingsråd och ledamöter av landstingsstyrelsen måste omgående få full insyn. Socialdemokraterna har försökt följa ekonomin men återupprepade gånger nekats information och insyn, vilket vi kritiserat i en skrivelse till den moderata ledningen i landstingstyrelsen, säger socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev