Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avtalsförhandlingar för läkarna går trögt

Publicerad: 7 november 2007, 09:29

Fortfarande har inget genombrott skett i Läkarförbundets avtalsförhandlingar med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Men flera lokala avstegsavtal som är på gång kan komma att spela in.


Läget är fortsatt låst i de centrala avtalsförhandlingarna mellan Läkarförbundet och SKL.

– Det går ganska så trögt. Det är fortfarande arbetstidsfrågan som gör att läget är låst, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Men på det lokala planet finns det vissa öppningar. Lokala avstegsavtal, som möjliggör avsteg från arbetstidslagen, är på gång på flera håll i landet, bland annat i Örebro läns landsting och i Västra Götalandsregionen.

Sedan början av sommaren finns lokala avstegsavtal på landstingsnivå i Västernorrland, Jämtland, Jönköping och Kalmar. Att även en region nu är redo att teckna avstegsavtal är mycket positivt, menar Eva Nilsson Bågenholm.

– Det visar att även de stora regionerna ser ett behov av att ha den här typen av avtal. Förhoppningsvis kan det göra att också andra regioner och stora landsting ser att det finns behov av att gå vidare.

Christina Berntsson, ordförande i Läkarföreningar i Väst, som är ett samlingsorgan för de fyra läkarföreningar som finns i Västra Götalandsregionen, är mycket nöjd med att de lokala parterna nu är överens om ett avstegsavtal.

– Det är ett ramavtal som måste kompletteras med lokala avtal, så måste man göra i en så stor region som Västra Götaland, verksamheterna är av så skiftande karaktär.

Siktar på ett avtal i mars

Behovet av avstegsavtal är stort i regionen, menar hon.

– Det bryts friskt mot arbetstidslagen, framför allt när det gäller beredskap.

Nu måste avtalet godkännas av Läkarförbundets centrala förhandlingsdelegation för att kunna träda i kraft.

Det centrala avtalet löpte ut den 30 juni och har förlängts tillsvidare. Eva Nilsson Bågenholm tror inte att parterna kan komma överens före årsskiftet.

Läkarförbundet fortsätter att träffa SKL regelbundet, förklarar hon.

– Vi hoppas att vi kan hitta en bra lösning på arbetstidsfrågan, så att vi kan ha ett nytt avtal klart till 1 mars.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News