Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avveckling av pappersrecept ska utredas

Publicerad: 24 juni 2014, 12:57

Snart ett minne blott?

Foto: Pontus Ferneman/Bildbyrån

Nu har regeringen tillsatt en utredning för att se över möjligheten att ta bort eller minska förskrivning av narkotiska preparat på pappersrecept.


Läkemedelsverket har tillsammans med Socialstyrelsen fått i uppdrag att utreda möjligheterna för att minska eller helt avveckla förskrivningen via receptblanketter för särskilda läkemedel. På så sätt ska utrymmet för manipulering av recept minskas, liksom även olämplig förskrivning.

Det bör kunna åstadkommas i och med att allt fler läkemedel förskrivs elektroniskt, anser regeringen. Bara vart tionde recept är i dag ett pappersrecept. Med ökad e-förskrivning av särskilda läkemedel kan säkerheten öka för patienter och förskrivare och risken för att läkemedlen hamnar i missbruksleden minska, skriver regeringen i sitt uppdrag.

Som särskilda läkemedel räknas förutom narkotiska preparat exempelvis anabola steroider och tillväxthormonet GH.

De flesta läkare i den offentliga vården kan förskriva e-recept. De som inte har möjligheten kan använda receptblock på nätet, menar regeringen. Dessutom kommer applikationen Pascals öppenvård under året att erbjudas kostnadsfritt för läkare som saknar journalsystem eller läkemedelsmodul i sitt journalsystem.

Utredningen ska vara inlämnad senast 1 december 2014.

Relaterat material

Papper kan bli ett minne blott

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev