Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Avvikande kromosomer kan lura cell

Publicerad: 9 juli 2007, 09:54

Svenska forskare har nu upptäckt hur kromosomrubbningar kan uppstå när könsceller bildas. De avvikande kromosomerna antar en identitet som skyddar dem från att upptäckas av cellernas kontrollstationer.


Det är forskare vid Karolinska institutet i Solna som publicerar de nya rönen på tidskriften Nature Genetics hemsida.

I sin artikel beskriver de en mekanism som ger en förklaring till varför så många som 20 till 25 procent av alla kvinnliga könsceller har fel antal kromosomer – något som i de flesta fall leder till ett tidigt missfall, men som i andra fall kan resultera i att barnet föds med någon typ av kromosomrubbning, som Downs syndrom eller Turners syndrom.

I experiment på möss såg forskarna att de kontrollstationer som har till uppgift att under celldelningen se till att celler med ett felaktigt antal kromosomer inte lever vidare, i vissa fall inte lyckades upptäcka de avvikande kromosomerna. Dessa kunde nämligen lura cellerna genom att orientera sig som vanliga kromosomer och på så vis passera kontrollstationerna obemärkta.

– Kvinnliga könsceller kan alltså genomgå celldelning på två sätt. Dels kan de dela sig på det sätt som är specifikt för just könsceller, dels kan de använda den mekanism som somatiska celler använder när de delar sig. De kan alltså anta två olika identiteter, säger Christer Höög, professor i molekylär cellbiologi vid Karolinska institutet i Solna, som lett studien.

Tidigare hypoteser om varför kroppen inte förmår sortera bort äggceller med avvikande kromosomer har baserats på teorier om att äggets storlek skulle kunna medföra att de skyddsmekanismer som finns i andra celler inte fungerar.

– Det var helt oväntat att detta inte alls hade med äggets storlek att göra, utan att det handlade om ett mekanistiskt fel, säger Christer Höög.

Ökad förståelse för hur kromosomerna uppför sig vid celldelningen menar forskarna ger nya möjligheter att skilja friska könsceller från sjuka. Något som på sikt kan komma att utnyttjas vid konstgjorda befruktningar för att minska risken för fosterskador.

Nature Genetics online

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev