fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Avvikelserna på Sus ökar

Publicerad: 31 oktober 2012, 08:37

Antalet avvikelserapporter på Skånes universitetsssjukhus har ökat de senaste två åren, men personalen och ledningen har olika åsikter om varför.


Åsikterna går isär när det gäller avvikelserapporteringen på Skånes universitetssjukhus, Sus. 41 procent fler avvikelserapporter har lämnat in det första halvåret 2012, jämfört med samma period 2010.

Enligt ledningen beror ökningen på bättre rutiner, men enligt personalen beror det på en pressad arbetssituation.

–  Vi har en minimibemanning på barnakuten som är väldigt snålt tilltagen. Som det är nu så händer det naturligtvis fler saker som måste rapporteras. Varje gång vi får in ett svårt sjukt barn skulle jag vilja skriva en avvikelserapport därför att det riskerar säkerheten för de andra patienterna som finns på avdelningen, för då har de ingen tillsyn, säger Veronika Ståhl, sjuksköterska på barnakuten på Sus, till TV4 Nyheterna i Malmö.

Men sjukhusledningen tycker att det är bra att fler avvikelser rapporteras eftersom det kan handla om en ökad medvetenhet från personalen.

– Vi ser positivt på att antalet avvikelserapporter ökar. Man vet sedan tidigare studier att det sannolikt är en ordentlig underrapportering, säger chefläkaren på Sus, Eva Ranklev Tvetman, till TV4.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev