Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

B-vitamin förebygger inte hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 30 maj 2006, 09:03

B-vitamin och folsyra förebygger inte hjärtinfarkt, stroke eller demens. Det skriver Läkemedelsverket, som gjort en genomgång av tre studier där totalt 13 000 patienter ingick.


Tidigare epidemiologiska studier har visat att höga nivåer av ämnet homocystein kan kopplas till ökad risk för hjärt-kärlsjukdom och demens. Förhöjda nivåer av aminosyran homocystein beror på brist av vitaminerna B12 och folsyra.

Det går att sänka nivåerna av homocystein genom ett ökat intag av framför allt folsyra. Men det finns inga belägg för att det har effekt på riskerna för hjärt-kärlsjukdom och stroke, skriver Läkemedelsverket, som bygger sin slutsats på tre studier.

I april i år publicerades två av dem i New England Journal of Medicine. I den ena ingick nära 3 800 patienter som efter genomgången akut hjärtinfarkt lottades till att inta olika kombinationer av B-vitaminer och folsyra alternativt placebo. Efter i genomsnitt 40 månaders behandling kunde forskarna påvisa sänkta nivåer av homocystein. Men riskerna för ny hjärtinfarkt, stroke eller plötslig död hade inte sänkts. I den grupp som behandlats med trippelkombinationen av vitamin B6, B12 och folsyra var risken till och med något förhöjd.

Den andra studien från april i år omfattade drygt 5 500 personer med hjärt-kärlsjukdom eller diabetes. De lottades till att behandlas med vitaminerna B6, B12 och folsyra alternativt placebo. I genomsnitt hade de behandlats i fem år när forskarna konstaterade att B-vitaminerna hade sänkt nivåerna av homocystein, men att det inte hade haft effekt på risken för kardiovaskulära händelser.

Den tredje studien som Läkemedelsverket stöder sig på publicerades redan 2004. Den så kallade VISP-studien, Vitamin Intervention for Stroke Prevention Trial, visade att B-vitaminer sänkte nivåerna av homocystein, men att det inte hade effekt på risken för ny stroke, hjärtinfarkt eller död hos tidigare strokepatienter.

Läkemedelsverket menar att vitamin B6, B12 och folsyra inte har effekt för att förebygga hjärt-kärlsjukdom. Därför ska behandling med B-vitamin och folsyra endast ges på godkänd indikation, det vill säga för att behandla eller förebygga just brist på B-vitamin.

Läkemedelsverket menar även att andra tillstånd som förknippas med brist på B-vitamin och folsyra bör utvärderas på samma sätt som nu gjorts med hjärt-kärlsjukdom.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev