tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

B-vitamin kan vara farligt för hjärtsjuk

Publicerad: 5 september 2005, 13:55

Behandling med B-vitamin i form av folsyra eller vitamin B6 är till ingen nytta efter hjärtinfarkt. I kombination och i höga doser kan de tvärtom öka risken för hjärtinfarkt eller stroke.


Det framgår av en norsk studie, Norvit, med 3749 patiener som drabbats av en hjärtinfarkt. Resultaten presenterades i dag, måndag, på den europeiska hjärtläkarkongressen European Society of Cardiology 2005 som pågår i Stockholm.

Forskarna bakom studien ville undersöka om behandling med B-vitamin för att minska nivåerna av homocystein i blodet kunde sänka risken att få en ny hjärtinfarkt eller stroke.

Resultaten visade, till forskarnas överraskning, att varken folsyra eller B-vitamin gjorde någon nytta jämfört med placebo. Och de patienter som fick både vitamin B6 och folsyra hade en 20-procentig ökad risk för återinsjuknande i hjärtinfarkt eller stroke.

- Redan i dag har läkare börjat rekommendera sina patienter att de ska ta B-vitamin för att sänka nivåerna av homocystein och därigenom minska risken för hjärtsjukdom. Men vår studie visar att det snarare gör större skada än nytta, säger Kaare Harald Bönaa, professor vid universitet i Tromsö och huvudansvarig för studien.

Han konstaterar att B-vitamin bara bör förskrivas till patienter som lider brist på B-vitamin på grund av sjukdom.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev