Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Både ballong och bypass räddar ben

Publicerad: 25 november 2005, 10:32

Ballongvidningning och bypass-kirurgi ger lika bra resultat hos diabetiker och rökare som har svåra problem med blodcirkulationen i benen, enligt en brittisk studie. Forskarna föreslår dock att patienter med sämre hälsotillstånd i första hand behandlas med ballongvidning.


Diabetes och tobaksrökning är riskfaktorer för att få problem med syresättningen i benen. På grund av nedsatt blodflöde kan patienterna drabbas av smärtor, sår och gangrän, och i svåra fall kan detta leda till amputation.

Vilken behandling som är bäst, ballongvidgning eller bypass-operation av kärlen, råder det delade meningar om. Forskare vid University of Birmingham, Storbritannien, har gjort en studie med 452 patienter från 27 olika kliniker i Storbritannien. De hade alla svår ischemi i benen, över 40 procent var diabetiker och många var rökare.

Patienterna slumpades till bypass eller ballongvidgning. Forskarna följde dem sedan och kontrollerade hur många som avled eller var tvungna att amputera det opererade benet.

På sex månaders sikt var det ingen signifikant skillnad i sjukdomsfri överlevnad mellan grupperna. Forskarna såg heller ingen skillnad i hälsorelaterad livskvalitet. Däremot var sjukhuskostnaderna under det första året ungefär en tredjedel högre för patienterna som hade bypass-opererats.

Forskarna anser att studien ger vägledning om vilka patienter som ska få respektive behandling. I ett pressmeddelande från tidskriften Lancet, där studien publiceras, säger de att patienter som är i dålig form och som inte förväntas leva mer än ett till två år bör erbjudas ballongvidgning i första hand. Detta eftersom metoden är billigare och ger lika bra resultat åtminstone på kort sikt. Patienter som är vid relativt god hälsa och som förväntas leva i mer än två år bör däremot bypass-opereras. Andra studier tyder nämligen på att metoden minskar risken för att patienterna behöver genomgå ett nytt ingrepp.

Enligt en kommentar av den schweiziske kardiologen Jean-Jacques Goy är studien den första som övertygande visar att ballongvidgning är ett acceptabelt alternativ för patienter med svåra cirkulationsproblem i benen. Tidigare studier har nämligen gjorts på yngre och friskare patienter.

Studien visar också, skriver Jean-Jacques Goy, att denna svårt kärlsjuka patientgrupp är underbehandlad. Allt för många fick inte blodproppshämmande läkemedel och både läkemedel som sänker blodtryck och blodfetter var underanvända.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev