Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bakslag för lovande behandling mot barnlöshet

Publicerad: 8 Februari 2007, 11:01

Diabetesläkemedlet metformin har verkat vara en lovande behandling för kvinnor som har svårt att få barn på grund av polycystiskt ovariesyndrom. Men nu visar en studie att metformin är sämre än standardbehandlingen.


Polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, är en de vanligaste orsakerna till att kvinnor har svårt att bli gravida. Syndromet innebär att ägglossningen störs av ett överskott av manliga könshormoner, och att äggblåsor ansamlas i äggstockarna. Kvinnor med PCOS har ofta ökad insulinresistens, ett förstadium till diabetes. Tidigare mindre studier har väckt hopp om att diabetesläkemedel som metformin kan öka kvinnornas chanser till ägglossning och graviditet.

I den aktuella studien, som publiceras i dagens utgåva av New England Journal of Medicine, ingick 626 infertila kvinnor med PCOS. Forskarna, som är knutna till University of Pennsylvania och National Institute of Health i USA, delade in kvinnorna i tre grupper. En grupp fick metformin, en annan grupp fick klomifen, en standardbehandling för att stimulera ägglossning, och en tredje grupp fick båda läkemedlen.

Kvinnorna fick behandlingen i sex månader, eller tills de blev gravida. Studieresultaten visar att de som fick metformin fick mest ägglossning. Men ändå var det bara 7,2 procent i den gruppen som blev gravida och fick barn. I klomifen-gruppen födde 22,5 procent av kvinnorna barn. Högst var andelen i gruppen som fick kombinationsbehandling: 26,8 procent. Men skillnaden mellan kvinnorna som fick kombinationen och de som fick klomifen var inte statistiskt säkerställd.

Forskarna anser därför att klomifen är överlägset metformin för att hjälpa kvinnor med PCOS att bli gravida. En nackdel med klomifen var dock att behandlingen ledde till fler tvillinggraviditer.

Studien visar hur viktigt det är att testa en ny behandling noggrant, oavsett hur lovande den verkar till en början, anser forskarna.

New England Journal of Medicine 2007; 356: 551–566

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev