fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bakterie vänder immun-försvaret mot oss själva

Publicerad: 28 december 2009, 15:39

Immunförsvaret rubbas av magsårsbakterie, visar en ny avhandling som även öppnar för vaccin.

Ämnen i artikeln:

Helicobacter pyloriMagsår

Helicobacter pylori, bakterien som orsakar magsår och magcancer, vänder immunförsvaret mot oss själva. Detta enligt en ny doktorsavhandling från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

När immunförsvaret upptäcker ett främmande ämne sänds vanligtvis celler iväg till lymfkörtlarna för att aktivera vita blodkroppar. De vita blodkropparna börjar därefter bekämpa infektionen. Men immunförsvaret reagerar inte som det ska hos patienter som lider av en infektion av Helicobacter pylori. I stället för att bekämpa infektionen bildas stora ansamlingar av vita blodkroppar i vävnaden.

- Många celler som borde hämta fler nya blodkroppar stannar i stället vid ansamlingarna och börjar aktivera dem i stället, vilket leder till en kronisk inflammation som vi tror gynnar Helicobacter pylori, säger biologen Malin Hansson, som skrivit avhandlingen, i en kommentar till ett pressmeddelande.

Malin Hansson har också för första gången visat i prover från människa att antikroppar lockas till den infekterade vävnaden av ett signalämne som kallas MEC.

Tidigare forskning har visat att patienter som drabbats av magcancer saknar antikroppar i den del av kroppen som är infekterad, även när kroppen generellt har höga nivåer av antikroppar. Upptäckten kan vara ett steg mot ett framtida vaccin.

- Om antikropparna verkligen skyddar mot utvecklingen av magcancer skulle det vara möjligt att utveckla ett vaccin som ökar utsöndringen av MEC och som därmed gör att det kommer mer antikroppar till vävnaderna, säger Malin Hansson.

Ungefär hälften av alla människor i världen är infekterade med Helicobacter pylori. Drygt 10 procent utvecklar magsår och cirka 1 procent drabbas av magcancer.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev