Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bakterier från husdjur kopplas till lymfom

Publicerad: 2 november 2005, 13:52

ECCO 2005. Infektion med bakterien Chlamydia psittaci tycks öka risken för utveckling av lymfom som involverar vävnaden runt ögat. Sambandet har presenterats av koreanska forskare på den stora cancerkongressen ECCO i Paris.


Infektion av klamydiabakterier har tidigare kunnat länkas till både lungcancer och livmoderhalscancer. Nu föreslår forskare från Seoul att infektion med Chlamydia psittaci, som kan bäras av fåglar och andra husdjur, spelar en roll i uppkomsten av en form av lymfom. Sjukdomen kallas OAL och involverar lymfatisk vävnad nära ögonen.

Forskarna analyserade DNA från tumörer hos 33 patienter med OAL, och från 21 patienter med en liknande icke-malign sjukdom. DNA från Chlamydia psittaci hittades hos 78 procent av fallen med lymfom, men bara i 23 procent av fallen utan cancer.

Studieförfattarna anser att bakterien fungerar som ett antigen som på något sätt stimulerar immuncellerna i lymfatisk vävnad att canceromvandlas. Att behandla bakterieinfektionen skulle i framtiden kunna bli ett sätt att behandla lymfom i ett tidigt stadium.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev