Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bakterier i amöbor misstänks sprida sjukdom

Publicerad: 25 januari 2008, 08:53

Amöbor kan spela en central roll i spridningen av ett flertal bakteriesjukdomar, visar ny forskning. Svenska fynd kan bland annat förklara hur kolerabakterier kan växa till smittsamma nivåer i naturen.


Runt om i världen drabbas miljontals människor varje år av diarrésjukdom orsakad av kolerabakterien. Trots intensiv forskning har det dock länge varit okänt hur kolerabakterier kan växa till de nivåer i vattendrag som krävs för att människor ska insjukna då de dricker förorenat vatten.

Men för ett par år sedan upptäckte en svensk forskargrupp under ledning av professor Gunnar Sandström vid Smittskyddsinstitutet att kolerabakterien kan växa inuti amöbor. I en nyligen publicerad studie har forskarna också visat att amöborna kan fungera som en slags inkubator som gör att kolerabakterierna växer till explosionsartat.

– Våra fynd kan vara en förklaring till hur bakterien kan växa till de nivåer som gör att människor insjuknar. Vi tror att bakterierna använder amöborna som en slags trojanska hästar för att komma ner i mag-tarmkanalen där de sedan tar sig ut ur värdorganismen, säger Gunnar Sandström.

Som oxfilé för amöban

Enligt honom tyder resultaten på ett så kallat endosymbiotiskt förhållande mellan de bägge organismerna eftersom amöbans tillväxt inte hindras av bakterien.

– En hypotes är att amöban är på ständig jakt efter olika bakterier att äta och att den föredrar kolerabakterier, de är som oxfilé för amöban, säger Gunnar Sandström.

Sedan hans forskarlags första upptäckter har forskningen om amöbor som mellanvärd för olika bakteriearter formligen exploderat. De senaste årens forskning har visat att en rad bakterier kan växa till inuti amöbor, däribland koli-, shigella-, salmonella-, och legionellabakterier, liksom vissa typer av mykobakterier.

– Att bakterier använder sig av amöbor för att växa är nog ett betydligt vanligare fenomen än vi tror, säger Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet.

Vatten möjlig smittväg

Han har tillsammans med sina kollegor nyligen visat att även bakterier tillhörande släktet Campylobacter, kända för att orsaka magsjuka via livsmedel, kan räknas till de bakterier som drar nytta av amöbor.

– Campylobacter är väldigt känsliga för faktorer i omgivningen och verkar aktivt söka upp amöborna för att få skydd och kunna multiplicera sig. Däremot verkar det inte vara fråga om något symbiotiskt förhållande här, eftersom amöban inte tycksdra någon större nytta av bakterien, säger Björn Olsen.

Forskarna har nu utvecklat en metod som utnyttjar amöborna för att odla fram campylobacter ur vattenprover, något som tidigare varit svårt eftersom koncentrationen av bakterien i vatten oftast är mycket låg.

– Det är möjligt att vatten är en mycket vanligare smittväg till människa för bakterien än man tidigare trott, säger Björn Olsen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev