Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bantad mönstring drabbar den medicinska forskningen

Publicerad: 30 mars 2009, 08:14

Bantad mönstring drabbar den medicinska forskningen

Antalet svenska män som mönstrar har halverats på bara några år. Utvecklingen drabbar den medicinska forskningen.


Tidigare har i stort sett alla svenska män mönstrat när de har varit 17 eller 18 år gamla. På det sättet har forskarna fått tillgång till ett stort grundmaterial om deras längd, vikt, muskelstyrka, kondition, blodtryck och allmänna hälsa.

– Det här har ju varit en stor tillgång för ett stort antal populationsstudier eftersom det är ett så stort material, säger Björn Bäckstrand, chefsläkare på Pliktverket, till Sveriges Radios Ekoredaktion.

För ett par år sedan införde Pliktverket ett nytt system med lämplighetsundersökningar via internet. Sedan dess har antalet män som kommer in och mönstrar halverats, från 40 000 till 20 000.

Utvecklingen drabbar den medicinska forskningen eftersom de som klarar den första gallringen ofta har ovanligt god fysik och inte är representativa för hela årsgruppen.

Tidigare i mars rapporterade Dagens Medicin om en ny svensk studie som tyder på att tonårspojkar som äter mycket fisk presterar bättre på intelligenstest. Den byggde på uppgifter om 3 972 pojkar från Västra Götaland som hade mönstrat.

Enligt läkaren Maria Åberg, som var med och gjorde studien, blir det svårare att göra liknande undersökningar i framtiden.

– Sverige har haft en särställning, där man har kunnat göra sådana stora och faktiskt ganska billiga studier. Det är synd att den möjligheten försvinner, säger hon till Ekot.

Relaterat material

Mycket fisk tycks öka tonåringars intelligens

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev