Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bantande kvinnor förbättrade kontinensen

Publicerad: 27 januari 2006, 09:09

Cirka fem kilos viktminskning kan drastiskt förbättra blåskontrollen hos en 80-kilos kvinna med förstadium till diabetes. Det visar en stor studie från den amerikanska hälsovårdsmyndigheten the National Institutes of Health.


Redan tidigare har myndigheten visat att det är nyttigt för överviktiga kvinnor med höga blodsockervärden att lägga om livsstil och tappa några kilon. Enligt resultat som publicerades för fyra år sedan räckte en viktminskning på 5 till 7 procent bättre än diabetesläkemedlet metformin för att fördröja utvecklingen av typ 2-diabetes. Det motsvarar 4 till 5,5 kilo på en 80 kilo tung kvinna.

Nu visar ytterligare resultat från samma studie att även blåskontrollen, kontinensen, förbättras av denna hälsosamma viktminskning. Risken för inkontinens minskar drastiskt, enligt undersökningen som publiceras februarinumret av tidskriften Diabetes Care.

Forskarna har jämfört tre grupper av medelålders överviktiga kvinnor, sammanlagt 3234 stycken, och testat hur många episoder av inkontinens som de drabbades av. Den första gruppen deltog i ett viktminskningsprogram med förändrade matvanor och lätt motion. Fem gånger i veckan gick de raska 30-minuterspromenader. Den andra gruppen behandlades med diabetesmedicinen metformin, medan den tredje gruppen fick placeboläkemedel.

Det visade sig att de kvinnor som deltog i viktminskningsprogrammet hade klart färre episoder av inkontinens än kvinnorna som fått metformin eller placebopiller. 38 procent av de bantande kvinnorna drabbades av inkontinens minst en gång i veckan. Motvarande siffra i metformingruppen var 48 procent och i placebogruppen 46 procent.

Effekten på inkontinensen gällde dock bara så kallad stressinkontinens, urinläckage vid fysisk aktivitet, hostningar eller nysningar. Någon effekt på trängningsinkontinens sågs däremot inte.

Forskarna bakom studien är inte helt säkra på mekanismerna bakom den förbättrade blåskontrollen. En teori är att viktminskning minskar trycket på bäckenbottenmuskulaturen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev