Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bantning med lite kolhydrater lika effektiv som lågfettsdiet

Publicerad: 13 februari 2006, 13:29

Det är lika effektivt att banta med hjälp av de populära dieter som innehåller lite kolhydrater och mycket fett som med de mer traditionella lågfettsdieterna - åtminstone upp till ett år. Det visar en metaanalys gjord av schweiziska och amerikanska forskare.


Däremot ökar sannolikt bantningsmetoder med lite kolhydrater och mycket fett det dåliga kolesterolet, LDL, i blodet.

Forskarna, som arbetar vid Basel Institute of Clinical Epidemiology och unversitetssjukhuset i Basel, Schweiz samt vid Duke University Medical Centers och University of Cincinnati, USA, har ställt samman fem undersökningar med sammanlagt 447 studiedeltagare som jämfört lågfetts- och lågkolhydratsdieter. Resultatet visar att de personer som bantade med lågkolhydratsvarianten hade tappat mer i vikt efter sex månader än de andra. Men efter 12 månader var skillnaden mycket liten.

Blodtrycket var detsamma i de båda grupperna. Däremot var det skillnad på blodfetter och kolesterol: efter sex månader hade personer med lågkolhydratsdieter lägre halter av triglycerider och högre av det "goda" HDL-kolesterolet än personerna som gick på lågfettsdieter. Å andra sidan tycktes lågkolhydratmetoden också leda till ogynnsamt kolesterolvärde med högre halter av det dåliga LDL-kolesterolet.

Forskarna bakom studien konstaterar att det inte går att rekommendera dieter med lite kolhydrater för att förhindra hjärt-kärlsjukdomar. De konstaterar också att de studier som funnits om effekterna av dessa båda bantningsmetoder varit få och av inte alltför god kvalitet och att mer forskning alltså behövs.

Studien presenteras i dagens nummer av tidskriften Archives of Internal Medicine.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News