Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bantningsläkemedel bättre än placebo

Publicerad: 14 april 2005, 14:56

Lågkaloridiet kombinerat med behandling med läkemedlet rimonabant under ett år, resulterade i minskad vikt och midjemått, samt förbättring av kardiovaskulära riskfaktorer. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Lancet.


Forskarna som arbetar vid centra i flera olika länder, däribland Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, utförde en studie för att utvärdera effekten av behandling med rimonabant när det gäller vikt och kardiovaskulära riskfaktorer.

I studien ingick patienter med ett kroppsmasseindex, BMI, över 30, eller BMI över 27 och dessutom påverkade blodfetter eller högt blodtryck, eller både och. Sammanlagt ingick 1 507 personer.

Deltagarna delades in tre grupper. Två grupper fick behandling med rimonabant i två olika doser och en grupp fick behandling med placebo. Samtliga deltagare fick en kalorifattig diet.

Studien visar att de som fick behandling med rimonabant hade signifikant större viktminskning, efter ett år, jämfört med dem som fick placebo.

De som behandlades med den högre dosen av läkemedlet fick minskade midjemått i högre grad än deltagarna i placebogruppen. De fick också förbättrade värden när det gäller HDL-kolesterol och triglycerider. Dessutom minskade förekomsten av insulinresistens och det metabola syndromet bland dessa deltagare.

Biverkningar förekom mest i den grupp som fick högst doser av läkemedlet.De vanligaste var bland annat nedstämdhet, illamående, diarréer, huvudvärk och yrsel. Biverkningarna resulterade i att en del patienter avslutade behandlingen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev