Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bara akut sjuka ska räknas på akuten

Publicerad: 9 november 2012, 13:10

Bara akut sjuka ska få träffa läkare inom en timme, enligt ett politiskt beslut i Västra Götalandsregionen. ”Siffertrixande”, tycker oppositionen.


Hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen har beslutat att ändra kriterierna för vilka som ska omfattas av målet att inom en timme få träffa en läkare på akuten.

Enligt de nya kriterierna ska de som i stället hade kunnat söka vård på en vårdcentral inte räknas. På Sahlgrenska universitetssjukhuset handlar det om 20–30 procent av patienterna som söker vård på akutmottagningen.

– Vi har ju ett enormt tryck på våra akutmottagningar i dag och det innebär att vi måste göra en prioritering – att de som har störst behov av vård måste prioriteras framför de som är lindrigare sjuka, och det innebär också att de här måltalen måste vara realistiskt att jobba mot dem, säger Helen Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, till Sveriges Radio Sjuhärad.

Men beslutet får mothugg från Moderaterna som tycker att det påminner om ”siffertrixande”.

– De vill ju plocka ut en grupp av patienter ur beräkningarna för att statistiken ska se mycket bättre ut men i själva verket kommer de här människorna inte kunna räkna med att de får snabb och bra vård på akuten, säger Martin Andréasson (M), regionråd i Västra Götalandsregionen.

Men Helen Eliasson anser att det främst handlar om hur man kommunicerar.

– Jag tycker det är realistiskt att man får träffa en läkare inom en timme, men akuten är till för den kvalificerade vården och blåljusverksamheten. Vi måste bli bättre på att informera befolkningen om vart man ska vända sig. Där har vi en resa att göra, säger hon till radion.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev