torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bara åtta sjukhuschefer från 2000 hänger kvar

Publicerad: 11 april 2006, 12:34

Bara var åttonde av dem som år 2000 var chefer för landets sjukhus sitter i dag kvar på samma post. Det visar en kartläggning som Dagens Medicin har gjort av sjukhuscheferna.


Det är snurr på cheferna som leder de svenska sjukhusen. Av de personer som i dag basar över de svenska sjukhusen är bara åtta av 66 kvar på samma plats som 2000. Ytterligare sju sitter som chefer för andra sjukhus än för sex år sedan, de tillhör en liten "rekryteringspott".

Själva sjukhuschefstjänsterna förändras också. I flera landsting finns inte längre den traditionella tjänsten som sjukhusdirektör kvar - efter omorganisationerna med länsövergripande sjukvård har landstingsdirektören eller hälso- och sjukvårdsdirektören det övergripande ansvaret för sjukhusen.

Men den kanske allra mest påtagliga förändringen är att andelen kvinnliga sjukhuschefer har ökat mycket kraftigt på bara några få år, se nästa sida.

På de följande tre sidorna kan du ta del av Dagens Medicins kartläggning i form av listor, diagram och intervjuer. Bland annat har vi pratat med fyra nuvarande och tidigare sjukhusdirektörer på olika platser runt om i landet:

- Tore Öberg rekryterades från näringslivet som ekonomidirektör till Norrbottens läns landsting för att sedan gå vidare till att bli sjukhusdirektör för nybyggda Sunderby sjukhus. Nu är han direktör för Universitetssjukhuset Örebro och viker inte en tum från planerna på en läkarutbildning.

- Ann-Sofi Bennheden är sjukhusdirektör för Universitetssjukhuset Mas i Malmö, och i dag är betydligt fler av hennes direktörskollegor kvinnor än när hon började som direktör för Centralsjukhuset i Kristianstad 1999.

- Hans Gränefält har suttit från 1997 som direktör för Höglandets sjukvårdsområde - och är därmed den enda svenska  sjukhusdirektör som är kvar från före 2000.

- Hans Rönnkvist har gått från att vara sjukhusdirektör i Kalix till divisionschef i Norrbotten, och han tycker att den nya länsövergripande organisationen fungerar mycket bättre.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev