Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Bara hälften av studierna gick att återanalysera

Publicerad: 15 Februari 2018, 12:44

John Ioannidis är verksam vid Stanford University i USA. Han är ett känt namn inom forskningen som handlar om hur pålitlig medicinsk forskning är.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

De två tidskrifterna BMJ och Plos Medicine har som policy för publicering av randomiserade studier att data ska kunna delas med andra forskare för återanalys. Ändå gick det bara att få ut sådana data i 46 procent av efterfrågade artiklar, visar en ny studie.


Den siffran är ”inte optimal” och sämre än vad forskarna hade väntat, skriver de i BMJ. Å andra sidan påpekar de att situationen är betydligt värre i den biomedicinska forskningslitteraturen i stort där krav på delning av grunddata nästan inte existerar.

I studien har den amerikanske forskaren John Ioannidis och kollegor försökt återanalysera totalt 37 randomiserade studier som publicerats i de två tidskrifterna sedan den aktuella policyn infördes. I 17 artiklar kunde forskarna få ut tillräckliga data från deras kollegor som ursprungligen publicerat resultaten.

I 14 av dessa artiklar stämde resultaten på samtliga primära effektparametrar efter att forskarna återanalyserat grunddatan. I de återstående tre studierna hittades fel i två som dock inte påverkade slutsatserna. Den tredje studien gick inte att återanalysera på grund av brister i metodavsnittet i den ursprungliga publikationen.

Att man ändå kom fram till samma resultat i så många av studierna anser inte John Ioannidis och hans kollegor vara så märkligt då det i detta fall handlade om data i sent skede av bearbetning.

På det stora hela vill forskarna dock se åtgärder för att data ska kunna göras tillgänglig från fler studier, som mer bindande regler för ursprungliga forskare att dela sina resultat.

Läs abstract till studien:

Florian Naudet med flera. Data sharing and reanalysis of randomized controlled trials in leading biomedical journals with a full data sharing policy: survey of studies published in The BMJ and PLOS Medicine. BMJ 2018;360:k400

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev