tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bara halva vallöftet till vården infrias

Publicerad: 23 oktober 2014, 06:38

Foto: Thinkstock

Regeringen satsar en miljard kronor extra till sjukvården i höstbudgeten. Det är bara hälften av vad Socialdemokraterna lovade i valrörelsen.


I regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiets första  budget tillsammans med samarbetspartiet Vänsterpartiet finns ökade  anslag till sjukvården. Men det blir inte två miljarder extra till  sjukvården som Socialdemokraterna lovade i valrörelsen utan endast en  miljard extra.

Den extramiljard som avsätts för 2015 kallas professionsmiljarden.  Pengarna ska enligt budgeten användas för att arbeta för att  förbättra  förutsättningarna för rätt användning av professionernas kompetens och  påverka landstingens kompetensförsörjning i positiv riktning .  Professionsmiljarden ska från och med 2016 ersätta kömiljarden. Men  under 2015 pågår de båda satsningarna samtidigt vilket skapar den extra  miljard till sjukvården som regeringen avsatt.

Satsningarna på de mest sjuka äldre och patientsäkerhet som den  gamla alliansregeringen sjösatte löper båda ut vid årsskiftet. Den nya  rödgröna regeringen genomför ingen förnyelse av dessa. Däremot satsar  den nya regeringen två miljarder kronor under fyra år för att förstärka  bemanningen i äldreomsorgen.

En av den gamla regeringens satsningar som överlever är  kronikerstrategin. I budgeten finns inga förändringar av hur arbetet  inom kronikerstrategin ska se ut. Men regeringen skriver att de ska ha  en dialog med landstingen om hur det fortsatta arbetet med  kronikerstrategin ska utformas.

Några av de budgetsatsningar på sjukvården som varit kända sedan  tidigare är en kommission för jämlik hälsa, gratis läkemedel  för alla under 18 år och 400 miljoner kronor till att stärka  förlossningsvården. Regeringen lovar också att fortsätta den  cancersatsning som den förra regeringen aviserade där 500 miljoner  kronor per år ska satsas under fyra år på en mer jämlik cancervård och  kortare väntetider.

I budgeten infriar regeringen också vallöftet om fler platser på  sjuksköterske- och barnmorskeutbildningarna. Under 2015 blir det 175 nya  platser på sjuksköterskeutbildningen och 125 nya platser på  barnmorskeutbildningen. Fram till 2018 ska sjuksköterskeutbildningen  byggas ut med 3 450 platser och barnmorskeutbildningen med 1 250  platser.

Relaterat material

Kömiljarden ska avskaffas

Inget budgetbesked om Hägglunds skötebarn

Regeringen och oppositionen överens om mycket

Stopplag för sjukhus på gång

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev