Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bara två läkare av tolv kvar på röntgen på Södertälje sjukhus

Publicerad: 10 december 2008, 09:42

Snart har Södertälje sjukhus bara två röntgenläkare kvar – av ursprungliga tolv. Och nu kan den elfte vara på väg han också.


Röntgenkliniken i Södertälje har drabbats av massavhopp, se Dagens Medicin nr 49/08. De senaste månaderna har åtta av tolv läkare sagt upp sig. Inom kort slutar dessutom två underläkare.  

– Eftersom jag har varit ledig en tid vet jag inte exakt hur läget ser ut. Men visst är det ansträngt, säger verksamhetschefen Peter Svozil.

Varför säger alla upp sig?
– Det är en komplicerad fråga som du bör ta med sjukhuschefen.

Enligt flera före detta anställda beror avhoppen på en långvarig konflikt med sjukhusledningen och samarbetssvårigheter med Peter Svozil.

Det handlar om de problem som uppstod när sjukhusets öppenvårdsröntgen skulle läggas ut på privat entreprenad. Då ville personalen vara med i upphandlingen, men fick nej av sjukhusledningen. Det handlar också om problem i samarbetet mellan röntgen och andra specialiteter på sjukhuset.

Kulmen kom när Rolf Skuncke, som fram till i fjol var verksamhetschef för röntgenkliniken, i slutet av november helt sade upp sig från sjukhuset.

– Enligt en överenskommelse som jag har med sjukhusledningen och som jag är nöjd med, ska jag inte kommentera mitt avhopp. Men jag hoppas verkligen att situationen löser sig, för Södertäljebornas skull, säger han.

En annan som har slutat på kliniken är röntgenläkaren Klas-Göran Gravander.

– Det blev en så dålig stämning att man mådde dåligt när man gick till jobbet. Tack och lov behöver vi röntgenläkare inte sitta med mössan i handen. Jag fick hela tiden sms från andra arbetsgivare som erbjöd bättre lön och trevligare arbetsförhållanden. Jag är inte beredd att ta en massa skit i min ålder.

Enligt Klas-Göran Gravander blev många i personalen förbittrade över hur sjukhusledningen behandlade dem när de ville vara med i upphandlingen av sjukhusets röntgen och driva den som ett personalkooperativ.

– Vi hade flera bra förslag som skulle spara stora pengar åt landstinget. Men oavsett vad vi sade fick vi hela tiden nej av sjukhusledningen, säger han.

En röntgenläkare som inte har valt att sluta är Sven Barkelius.    
– Det blir ju inte så kul, om det bara är en eller två kvar. Det blir svåra arbetsförhållanden.

Men du stannar?
– Det har jag inte sagt, men jag kommenterar ingenting förrän det är klart.

Sjukhuschefen Mikael Runsiö säger till Dagens Medicin att en förklaring till att folk har sagt upp sig är den privata röntgenaktör, Proxima, som nu har etablerat sig på sjukhuset.

– Det var inget vi önskade oss och det blev känsligt för vår enhet, eftersom det ryckte undan basen för en stor del av vår verksamhet. Sedan har det funnits en del meningsskiljaktigheter mellan anställda och verksamhetschefen men de har inte varit värre än vad de brukar vara på en klinik. Det är tuffa tider nu, som kräver många tuffa beslut och alla åtgärder har inte uppfattats som positiva.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev