lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bara två landsting kan uppfylla vårdgarantin

Publicerad: 20 september 2005, 13:54

Stockholm och Jönköping är de enda av landets landsting och regioner som klarar att uppfylla den nationella vårdgarantin. Ortopedi och kirurgi är svårast att hinna med.


Den 1 november träder den nya nationella vårdgarantin i kraft. Men trots att det bara är en dryg månad kvar är det bara två landsting, Stockholm och Jönköping, som klarar att uppfylla vårdgarantin fullt ut. Det visar den enkätundersökning som Dagens Medicin genomfört hos samtliga landsting och regioner.

Vårdgarantin ska försäkra patienterna om att få en beslutad behandling inom 90 dagar. Sedan tidigare gäller att alla ska få komma till primärvården samma dag, till en läkare inom en vecka samt få remiss till en specialist inom tre månader. Om landstinget eller regionen inte kan klara detta inom tidsgränsen, ska patienten erbjudas vård i ett annat landsting.

Löftena i vårdgarantin sammanfattas under parollen 0-7-90-90, där siffrorna symboliserar de antal dagar patienten behöver vänta på primärvård, läkarbesök, specialistläkare och behandling.

Dagens Medicins undersökning visar att flera landsting är nära att uppfylla garantin.

- Vi klarar 90 procent av alla besök och 97 procent av all behandling inom garantigränserna, meddelar Thomas Bergström, ansvarig för vårdgarantin vid Landstinget i Kalmar län.

Kirurgi svårast att hinna med  Även Landstinget i Uppsala län rapporterar att det klarar 90 procent av besök och behandlingar inom vårdgarantin.  Det är ortopedi och kirurgi som är de främsta problemområdena. Åtta av landstingen klarar inte av alla ortopedipatienter inom de garanterade 90 dagarna. Tolv hinner inte med all kirurgi.

- Vi ser stora tillgänglighetsproblem inom framför allt rygg- och handkirurgi samt operationer av grå starr, berättar Kristina Ström, informatör inom hälso- och sjukvårdsledningen i Region Skåne.

Även andra sjukvårdshuvudmän pekar ut ögonsjukdomar som ett problematiskt område, liksom utprovning av hörselapparater.  Patienter som inte kan få vård i det egna landstinget kommer i de allra flesta fall att hänvisas till grannlandstingen och i andra hand till resten av Sverige.

Landsting ändrar rutinerna  För att komma tillrätta med problemen och klara vårdgarantin genomför landstingen nu en mängd åtgärder. Väntelistor gås igenom och patienter som inte längre behöver vård rensas ut. Många ökar personalstyrkan inom problemområden och ändrar sina arbetsrutiner. Landstingen i Dalarna och Västmanland öppnar kvällsmottagningar.

- Syftet är framför allt att beta av köer inom den öppna vården. Ortopedi och allmänkirurgi samt lungmottagningen håller extra öppet på kvällar och helger, säger Lars-Gunnar Kallin, direktör för koncernstaben i Landstinget Västmanland.

För att hålla personal och patienter uppdaterade om aktuella köer samt slussa köande vidare till andra landsting satsar Västmanland också på en särskild vårdinformatör, berättar Lars-Gunnar Kallin.

-  Den nya vårdgarantin kräver att patienterna får rådgivning. Det har landstingen löst på olika sätt. För oss blir det en informatör som snabbt kan identifiera problemområden och ta kontakt med andra landsting, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev