Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bärbart ultraljud bra på akut

Publicerad: 16 juni 2010, 06:36

Ett bärbart ultraljud kan rädda akutpatienter med skador på buk och bröstkorg. Förutsättningen är att ultraljudet görs snabbt och av en utbildad och van läkare.

Ämnen i artikeln:

Ultraljud

Metoden, som kallas FAST, används flitigt i till exempel USA och Storbritannien, och finns på ett fåtal sjukhus i Sverige. Nu har SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, undersökt det vetenskapliga stödet för metoden i en så kallad Alert-rapport.

– Det finns stöd för att detta har ett värde i urakuta situationer, säger Tore Vikström, professor och överläkare i kirurgi vid Katastrofmedicinskt centrum, Universitetssjukhuset Linköping.

Ultraljudet kan göras av en kirurg eller akutläkare under de första minuterna på akuten när en patient kommer in med skador på bålen, orsakade av till exempel trafikolyckor, men även skott- och stickskador. SBU drar slutsatsen att FAST är en träffsäker metod för att påvisa blod i bukhålan.

Beroende på hur skicklig läkaren är upptäcktes mellan 69 och 100 procent av alla blödningar i bukhålan, i de studier som SBU har gått igenom. Metodens specificitet – det vill säga möjlighet att utesluta blödningar – var hög, mellan 96 och 100 procent.

Kostnaden är låg och ultraljudet är enklare och snabbare att utföra än datortomografi. Dessutom kan FAST användas på patienter som är instabila och har påverkad blodcirkulation.

Kan metoden rädda liv?

– Ja, med ultraljudet kan man tillsammans med en klinisk undersökning fatta snabbare beslut. Finns det blod i buken hos en cirkulatoriskt påverkad patient är det operation som gäller. Men man måste ha utbildning och använda apparaten regelbundet för att få träffsäkerhet, säger Tore Vikström.

FAST kan också användas för att påvisa blod i hjärtsäcken, men här behövs fler studier för att bedöma nyttan.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev