Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Barbiedrog” polisanmäls

Publicerad: 5 augusti 2014, 07:18

Läkemedelsverket har polisanmält hemsidor som säljer den så kallade Barbiedrogen, som påstås göra användaren brun, smal och öka sexlusten.


Melanotan 2, som preparatet egentligen heter, används framför allt för att göra användaren brun. Men produkten är varken testad eller godkänd, och det är olagligt att föra in drogen i Sverige, och att producera eller sälja den. Läkare och Läkemedelsverket har larmat om att det finns risk för hudcancer när man använder preparatet, eftersom man märkt att födelsemärken förändras vid användning. Läkemedelsverket har under sommaren polisanmält tre hemsidor som säljer drogen, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Jag brukar jämföra med neurosedyn-katastrofen. Ett antal barn föddes utan armar och ben för att man inte hade testat medicinen. Köper man något som inte är testat så vet man absolut inte vilka risker det kan få vid långtidsanvändning, säger Per-Åke Sandvold, som arbetar på Läkemedelsverket, till Sveriges Radio.

Preparatet utvecklades från början för att vara ett läkemedel som skulle kunna vara till hjälp för personer med lite pigment, men forskningen avslutades i ett tidigt skede. Antalet samtal som kommer in till Giftinformationscentralen om biverkningar som preparatet gett ökar, enligt Sveriges Radio, och användningen oroar Per-Åke Sandvold.

– Vi är väldigt oroade över att man är så riskbenägen, trots att man i värsta fall kan få en allvarlig cancersjukdom så tar man den här produkten för att man vill bli brun, av kosmetiska skäl, säger Per-Åke Sandvold till Sveriges Radio.

Drogen är inte olaglig att använda, och flera bloggare skriver öppet att de injicerar den, och tipsar om försäljare.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev