torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barbro Fridén blir vd i Förenade arabemiraten

Publicerad: 10 maj 2016, 08:18

Barbro Fridén lämnar posten som sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Foto: Jens Krey

NY VERSION. Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör Barbro Fridén har rekryterats av sjukvårdskoncernen GHP för att driva sjukhus i Förenade arabemiraten.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetVästra GötalandsregionenBarbro Fridén

– De blev förvånade men de är väldigt generösa och gratulerade mig, säger Barbro Fridén som precis informerat sina kollegor när Dagens Medicin pratar med henne.

Sjukvårdskoncernen GHP, tidigare Global Health Partners, vann den internationella upphandlingen om att driva två akutsjukhus i Förenade arabemiraten i slutet av förra året i konkurrens med flera andra stora sjukvårdsländer, som Tyskland och USA.

– De var imponerade av svensk sjukvårdskultur, vårt sätt att arbeta evidensbaserat och strukturerat, våra kvalitetsregister, säger Daniel Öhman, vd för GHP till Dagens Medicin.

Kan man ta med sig allt detta?

– Ja, man kan plocka med sättet att arbeta med noggrann uppföljning och benchmarking och bygga register för våra sjukhus, där kan man ta väldigt stora steg framåt, säger Daniel Öhman.

Nu har företaget rekryterat flera nyckelpersoner till projektet, däribland Barbro Fridén som blir vd för sjukhusgruppen, Sheikh Khalifa Hospitals. Barbro Fridén tog över Sahlgrenska 2012. Innan dess var hon chef för barndivisionen inom Karolinska universitetssjukhuset, Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, sedan 2008.

– Vi har jobbat med en rekryteringsfirma. Alla nyckelpersonerna såg detta som en utmaning, att jobba i ett annat land i en annan kultur och bygga upp ett sjukhus efter svensk modell, säger Daniel Öhman.

De båda sjukhusen kommer att kunna ta emot cirka 200 000 patienter om året, jämförbart med S:t Görans sjukhus i Stockholm. Betydligt mindre än Sahlgrenska.

Barbro Fridén säger att hon inte kunde tacka nej till en sådan utmaning.

– Det är klart att det är otroligt lockande. Det har alla ingredienser jag tycker är spännande. På det personliga planet blir det en utmaning att jobba i en ny miljö, det blir ett äventyrligt avslut på min karriär, säger hon.

Den senaste tiden på Sahlgrenska har inneburit ett par extra utmaningar för Barbro Fridén. Förutom nedskärningar en utredning hos Konkurrensverket av Sahlgrenska efter att sjukhuset köpt utrustning för miljoner från ett företag där Barbro Fridén fanns i koncernstyrelsen. Men det har inte påverkat beslutet att gå vidare i karriären.

– Absolut inte, det har inte alls med saken att göra. Konkurrensverket lade ju ner den utredningen, säger Barbro Fridén som anser att hon lämnar efter sig en stabil skuta.

GHP vill inte avslöja hur mycket pengar avtalet i Förenade arabemiraten är värt eftersom det är baserat på vilka resultat som uppnås.

– De första åren bedöms vi bara på kvalitetsutfallen, säger Daniel Öhman.

Strategin för Mellanöstern frångår GHP:s strategi för Norden som går ut på att bedriva specialiserad vård. Det beror enligt vd:n Daniel Öhman på olikheterna i sjukvårdssystemen och att det finns mycket att göra i Förenade Arabemiraten för att höja kvaliteten på akutsjukvården.

– Men vi kommer att inuti sjukhusen skapa centers of excellence som liknar våra nordiska verksamheter.

CFO, eller finansdirektör, blir Susanne Ljungqvist, tidigare CFO för Karolinska universitetssjukhuset. En sjukhuschef för vardera sjukhus har också rekryterats. Thomas Wallén, i dag sjukhusdirektör för Södra Älvsborgs sjukhus, blir sjukhuschef för Sheikh Khalifa General & Emergency Hospital. Erik Wassberg blir chef för Sheikh Khalifa Masfout Hospital. Tillsammans med ledningen för det diabetescenter som GHP redan driver på plats, kommer ledningsgruppen att arbeta på heltid i Ajman i Förenade arabemiraten.

GHP är börsnoterade sedan 2006.

Relaterat material

Sahlgrenska medger felaktiga inköp – sjukhusdirektör i koncernstyrelse

Barbro Fridén: ”Vi kommer att klara det här”

CHARLOTTA KJELLBERG OCH JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev