Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barn med hjärtfel mådde bra av idrott

Publicerad: 5 december 2005, 15:07

Tvärtemot vad många barn med medfödda hjärtfel fått lära sig av sina läkare kan de må bra av att motionera och idrotta, enligt en amerikansk studie.


Efter att ha låtit 16 barn i åldrarna 8 till 17 år genomgå ett tolv veckor långt rehabiliteringsprogram, har forskare vid Childrens Hospital i Boston, USA, funnit att barn som har fötts med allvarliga hjärtfel kan förbättra sin hjärt-kärlfunktion med hjälp av fysisk aktivitet.

Alla barn som deltog i försöket hade ett så pass allvarligt hjärtfel att de tidigare hade rekommenderats att inte anstränga sig fysiskt. Samtliga barn hade någon gång genomgått operation eller ett icke-operativt ingrepp och elva av dem hade bara en fungerande ventrikel.

Eftersom de tidigare undvikit fysisk aktivitet hade dessa barn nedsatt hjärtfunktion när försöket inleddes, men ingen av dem led av arytmier eller bröstsmärtor.

Två gånger i veckan deltog barnen i ett en timme långt träningspass som byggdes upp kring barnens intressen och innehöll allt från dans och aerobics till kickboxning och tyngdlyftning.

Barnens hjärtfrekvens mättes en gång före och två till tre gånger under varje träningspass. Resultaten av studien, som presenteras i det senaste numret av tidskriften Pediatrics, visar att 15 av de 16 barnen förbättrade både sitt hjärtas arbetskapacitet och syreförbrukningen.

Forskarna slutsats är att de flesta barn med allvarliga medfödda hjärtfel skulle kunna motionera med tillåtelse av sin kardiolog.

Camilla Wernersson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev