Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barn med riktig självuppfattning är mindre deprimerade

Publicerad: 24 oktober 2006, 12:02

Barn som förstår hur deras klasskompisar ser på dem löper mindre risk än andra att drabbas av depressioner. Det gäller även om barnet förstår att klasskompisarna är kritiska.


Forskare från Florida State University har undersökt kopplingar mellan självuppfattning och depressiva symtom hos barn.

Totalt 667 barn som gick i tredje, fjärde eller femte klass deltog i en enkätstudie, som genomfördes i början och slutet av ett skolår. Barnen fick beskriva sin självupplevda hälsa, och uppge om de hade till exempel sömnproblem, koncentrationssvårigheter eller känslor av nedstämdhet.

Barnen fick även uppge vad de tyckte om sina klasskompisar på en femgradig skala och samtidigt beskriva vad de trodde att klasskompisarna tyckte om dem själva.

Det visade sig att de barn som hade en korrekt bild av hur klasskompisarna såg på dem löpte mindre risk att ha depressiva symtom. Det gällde även om barnen förstod att vissa klasskompisar var kritiska mot dem.

De barn som hade en mindre riktig bild av vad klasskompisarna tänkte om dem hade tvärtom en ökad risk för depressiva symtom.

Studien visade även att barnens självuppfattning generellt blev bättre ju äldre de blev.

Forskarna anser att studien visar att korrekt självuppfattning är viktig för att förebygga risker för depressioner hos barn.

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Abnormal Child Psychology, 2006; 43: 336-348.

Journal of Abnormal Child Psychology, 2006; 43: 336-348

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev