Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Barn som blir till på våren föds oftare för tidigt

Publicerad: 6 Februari 2007, 13:52

Kvinnor som blir gravida på våren föder oftare sina barn för tidigt. Det menar amerikanska forskare, som studerat säsongsvariationer kring för tidig födsel.


Forskarna har gått igenom tio års förlossningar från Magee-Womans Hospital, som är knutet till University of Pittsburgh Medical Center i USA. Totalt granskades nära 75 500 förlossningar och de delades in i fyra grupper beroende på vilket datum som angivits för senaste menstruationens första dag.

Det visade sig att barn som blev till på sommaren mer sällan föddes för tidigt, vilket definierades som före graviditetsvecka 37. Totalt föddes 8,4 procent av de barn som blivits till på sommaren för tidigt.

Men sedan steg andelen för tidigt födda för varje årstid, enligt studien. Av barnen som blivit till på hösten föddes 8,8 procent för tidigt, och för vinterbarnen var motsvarande siffra 9,1 procent. Högst var andelen för tidigt födda bland dem som kom till på våren, där 9,2 procent föddes före graviditetsvecka 37.

Forskarna såg även säsongsvariationer hos barn som föddes före graviditetsvecka 32, vilket var mindre vanligt hos barn som blivit till på sommar eller höst.

Forskarna har ingen förklaring till var skillnaderna kan bero på. En möjlig teori är säsongrelaterade variationer i kosten kan spela in. En annan teori är att skillnader i immunförsvarets beredskap då graviditeten startar skulle kunna påverka.

Studien har presenterats vid årsmötet för Society of Maternal-Fetal Medicine, som pågår i San Fransisco i USA.

Society of Maternal-Fetal Medicine

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev