Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barn som överlevde sjukdomstyngd tid ändå drabbade

Publicerad: 26 december 2005, 20:06

Även överlevare i generationer som farliga barninfektioner har slagit hårt mot dör tidigare och blir kortare än barn från mindre sjukdomsdrabbade generationer, enligt en studie på européer.


Den nya studien är gjord av forskare vid University of California i USA. De har använt sig av data från Sverige, Frankrike, Storbritannien och Schweiz och studien omfattar barn födda 1899 eller tidigare.

Forskarna fann att de barn som visserligen hade överlevt till vuxen ålder, men var födda i generationer som hade drabbats ovanligt hårt av infektioner, klarade sig sämre än generationer som inte var lika hårt drabbade av sjukdomar i barnaåren. Överlevare från särskilt sjukdomsdrabbade generationer hade en kortare medellivslängd och kortare medellängd än överlevare från andra generationer.

En hypotes som forskarna för fram är att även de som tycks ha blivit rätt friska äldre hade en börda av inflammation med sig från barndomen och att detta kan ha snabbat på utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom senare i livet.

Andra faktorer, som perioder med högre inkomster, bättre föda och högre levnadsstandard kunde enligt ett pressmeddelande från nyhetssajten Eurek Alert inte helt förklara skillnader i dödlighetsmönster mellan generationerna. Forskarna fann också att det inte var alltid som det sågs en koppling mellan ökad medellängd och bättre näring och ökade inkomster.

Studien publiceras i PNAS, Proceedings of the National Sciences. Forskarna vill nu gå vidare och se om det funna dödlighetsmönstret för europeiska barn födda för över hundra år sedan fortfarande kan gälla i vissa u-länder med hög barnadödlighet i infektionssjukdomar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev