Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barn som ska sövas får information på webben

Publicerad: 22 februari 2006, 15:58

Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna går nu i täten för att utveckla en webbplats med information om anestesi och operation för sina små patienter och deras föräldrar.


Förebilderna finns på de stora barnsjukhusen i USA och Kanada, där barnen kan klicka sig fram på en interaktiv "operating tour" i syfte att vara bättre förberedda och mindre rädda inför operation.

- Det är inte klokt egentligen. Sveriges största barnsjukhus - och så lyckas vi inte informera våra patienter på ett bra sätt inför anestesi och operation, säger Gunilla Lööf som är anestesisjuksköterska på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Tillsammans med kollegan Erika Berggren driver hon ett projekt med att utforma en webbplats med preoperativ information för de barn som ska opereras och deras föräldrar. Webbplatsen beräknas vara klar till sommaren och går under arbetsnamnet nattinatti.se.

Med hjälp av internet ska barn och föräldrar oberoende av tid och lokal, som komplement till den information som ges på sjukhuset, erbjudas lättillgänglig information. Förhoppningen är att öka tillgängligheten, eftersom barn och föräldrar via internet kan tillgodogöra sig informationen när de själva vill, hur ofta de vill och i lugn och ro, i stället för i den stressade miljö där information ofta ges i dag.

Tecknade filmer på internet  Tanken är att patienterna och deras anhöriga redan vid kallelse till operation ska hänvisas till webbplatsen, där de ska hitta både information riktad till föräldrar och tecknade filmer riktade till barn och ungdomar i olika åldrar om hur det går till att sövas inför en operation. Här kommer också att finnas en virtuell "operating tour" där barnen ska kunna klicka sig fram bland verkliga bilder från sjukhuset och följa processen från inläggning till utskrivning.

- Vi har arbetat med anestesiinformation på olika sätt under alla år, men aldrig riktigt fått den att fungera. Samtidigt vet vi hur stor skillnad det gör om barnen har hunnit förbereda sig en aning, fått se utrustningen, miljön och personalen - det bidrar till trygghet, säger Gunilla Lööf.  Över 5 000 patienter per år  Tillsammans med Infomedica, som ägs av landstingen och Apoteket AB, och företaget Rapp Collins Stockholm, utvecklas nu stora delar av innehållet i webbsidan.

- Vi är sakkunniga, men överlåter manusskrivande samt den kreativa och tekniska delen till dem som är mer kompetenta inom området. Hade vi utvecklat filmerna själva hade risken funnits att de blivit alltför gammalmodiga och avancerade, säger Gunilla Lööf.

Totalt sett beräknas satsningen kosta runt 1miljon kronor och webbplatsen ska kunna användas av de över 5 000 patienter som årligen sövs på Astrid Lindgrens sjukhus. Målsättningen är att den även ska kunna nyttjas av landets övriga barnsjukhuspatienter.

Maria Bång

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News