Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Barn som strålats mot hjärnan testar motion

Publicerad: 18 Juni 2008, 12:04

Flera svenska kliniker planerar nu en studie för att prova om träning av både kroppen och minnet kan hjälpa barn som fått tuff behandling mot hjärntumörer.


Barnen som kan bli aktuella för att vara med har fått maximal behandling mot elakartade hjärntumörer. Förutom opereration har de fått både strålning och cellgifter.

- Det här är barn som vi vet får svårigheter med inlärning, beteende och personlighetsförändringar. Nu vill vi prova fysisk aktivitet och även minnesträning för att se om vi kan hjälpa dem att bli bättre, säger Ingrid Emanuelson, barnneurolog på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Hon ingår också i den projektgrupp som planerar multicenterstudien. Bakgrunden är djurförsök som de som beskrivs ovan, och nya rön om att minnesträning kan vara bra för barn med hjärnskador.
Vilken typ av fysisk aktivitet det blir är ännu inte klart.

- Det handlar ju om barn som legat länge på sjukhus, så det får inte bli för komplicerat, säger Ingrid Emanuelson.

Minnesträningen sker enligt ett program som kallas Smart, som anpassas efter barnens ålder och utvecklingsnivå. En halvtimme om dagen får barnen träna tillsammans med en coach.

- Uppgifterna får inte vara tråkiga och inte gå för snabbt att lära sig. Målet är att det ska vara roligt för ungarna, så att de vill fortsätta, säger Ingrid Emanuelson.

Gruppen hoppas att få stöd från Barncancerfonden, som nu satsar 100 miljoner kronor de närmaste fem till tio åren på forskning om hjärntumörer och neuroblastom. Bakgrunden är att överlevnaden är så pass mycket sämre vid dessa typer av tumörer – cirka 50 procent på fem års sikt – jämfört med andra cancerformer, och de svåra seneffekter som behandlingen ger. Genom att skapa ett nationellt nätverk av forskare hoppas fonden stimulera projekt på området.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev