Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnallergier ökar i norr

Publicerad: 17 september 2007, 09:55

I två norrbottniska kommuner har förekomsten av allergier hos barn ökat med nästan tio procent under det senaste decenniet. Det visar nya data från de så kallade Olin-studierna.


I studien erbjöds alla sju- och åttaåringar i två norrbottniska kommuner 1996 att genomgå ett så kallat pricktest (SPT). Tio år senare upprepades undersökningen, genom att alla barn som då var i samma ålder i samma kommuner erbjöds att testa sig. Totalt deltog 2 149 barn - 88 procent av de tillfrågade - år 1996, och 1 700 barn - 90 procent - år 2006.

Vid det första mättillfället var 21 procent av pricktesten positiva, mot 30 procent 2006. Inga förändringar observerades dock i förekomsten av symtom på astma, hösnuva eller eksem.

- Ökningen av den allergiska sensibiliseringen beror säkerligen på omgivningsfaktorer. Sannolika förklaringar till att detta inte lett till fler symtom är att den andra kohorten inte utsatts för rökande föräldrar, levt i en bättre inomhusmiljö och haft färre luftvägsinfektioner. De har bland annat varit vaccinerade mot kikhosta, säger Eva Rönmark, forskare vid Sunderby sjukhus i Norrbotten och Karolinska institutet och huvudförfattare till studien.

Kattallergi var den vanligaste formen av allergi vid båda mättillfällena. Boende på landsbygd och att ha flera syskon tycktes skydda mot allergi 1996, men denna tendens sågs inte 2006.

Resultaten presenterades vid den pågående lungmedicinska kongressen European Respiratory Society, ERS, i Stockholm.

European Respiratory Society

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News