Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnhjärtan ska opereras i Göteborg och Lund

Publicerad: 7 maj 2008, 13:09

Det blir universitets- sjukhusen i Göteborg och Lund som får bedriva barnhjärtkirurgi i Sverige. Det står klart sedan Rikssjukvårdsnämnden i dag fattade beslut i frågan.


Beslutet var inte någon sensation eftersom inga andra sjukhus har ansökt om att få ha rikssjukvård inom området. Men som Dagens Medicin tidigare rapporterat har frågan tidvis varit infekterad och på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholms läns landsting har det funnits starka krafter som ansett att barnhjärtkirurgi måste finnas i huvudstaden.

– Det har varit ganska känslosamt för de berörda parterna. Dessutom har det varit svårt att få fram objektiva data kring resultat och kostnader för de olika sjukhusen, säger Klas Öberg, chef på enheten för rikssjukvård vid Socialstyrelsen.

Vid dagens möte beslutade Rikssjukvårdsnämnden också att följande ingrepp ska räknas som rikssjukvård: Epikardiella pacemakerinsättningar, elektroder som appliceras direkt på hjärtats yta, svåra fall av transvenösa pacemakerinsättningar, införsel av elektroder genom vensystemet på barn och ungdomar som har medfödda hjärtfel, samt thoraxkirurgiska ingrepp på GUCH-patienter, vuxna som har medfödda hjärtfel.

– Detta innebär i praktiken att endast Lund och Sahlgrenska kan bli aktuella för dessa behandlingar. Men först måste de komma in med en ansökan, säger Klas Öberg.

Rikssjukvård definieras som högspecialiserad hälso- och sjukvård som ska bedrivas i ett eller två landsting men med hela landet som upptagningsområde.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev