Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnläkare försvarar sitt journalsystem

Publicerad: 14 december 2011, 05:00

Läkare protesterar mot planer på nya landstingsbaserade journalsystem för barnhälsovården.


Representanter för samtliga Sveriges barnhälsovårdsenheter med ett 60-tal överläkare, utvecklare och kvalitetssäkrare har skrivit under ett upprop som skickats till politiker och representanter för landsting och sjukvård.

– Vi bekymrar oss rätt mycket. Vi har haft en pappersjournal som är likadan för alla landsting, som är väl inarbetad och som vi skickar mellan varandra om barnen flyttar. Vad som händer nu är att vi riskerar att få fem-sex olika journalsystem som inte kommunicerar med varandra, säger Bernt Alm, barnhälsovårdsöverläkare i Halland och en av initiativtagarna till uppropet.

– Egentligen vill vi ha en datoriserad journal, men vi vill inte ha det på bekostnad av att systemen inte kan prata med varandra, säger han.

Barnhälsovården har, liksom mödra- och skolhälsovården, av tradition haft ett journalsystem som är gemensamt över hela landet.

Försvararna av det traditionella nationella systemet menar att det riskeras brytas sönder när olika regioner och landsting utvecklar sina egna barnhälsovårdsjournaler som baseras på datorjournaler avsedda för sjukvårdens behov.

– Det är ett känsligt ämne eftersom landstingen har satsat på sina system och det rör sig om mycket pengar och framför allt prestige, säger Bernt Alm.

PER LEANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev