Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnläkare kritiserar förslag om vård av tidigt födda

Publicerad: 17 oktober 2013, 09:57

Socialstyrelsens förslag till vägledning om vård av för tidigt födda barn hann knappt se dagens ljus innan det fick skarp kritik – av en av landets mest kända barnläkare. UPPDATERAD VERSION


Hugo Lagercrantz, senior professor och tidigare verksamhetschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, är inte imponerad av förslaget.

– Jag tycker inte att det verkar genomtänkt. Vissa saker är ganska bra, som avsnittet om smärta, men andra delar, som ögonskador, saknas helt. Och referenslistan är ett sammelsurium, säger Hugo Lagercrantz.

Han efterlyser vägledning om hur förlossning och vård ska handläggas för de extremt för tidigt födda barnen, och påpekar att rutinerna för exempelvis kejsarsnitt vid fetal stress i graviditetsvecka 22­–24 skiljer sig över landet.

Likaså efterlyser han vägledning för handläggning av de extremt för tidigt födda som utvecklar så allvarliga hjärnskador att de sannolikt inte ens kommer att utveckla ett medvetande. Vanliga hjärndödskriterier gäller inte nyfödda barn, skriver Hugo Lagercrantz i ett brev till Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm, och tillägger att riktlinjerna måste vara klara så att händelser som den då en narkosläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus åtalades som misstänkt för dråp inte upprepas.

– Här är det fråga om viktiga råd som har väldigt stora juridiska konsekvenser, säger Hugo Lagercrantz, som efterlyser en omfattande omarbetning av vägledningen. Gärna i samråd med hjärnforskare, medvetandefilosofer och etiker.

Socialstyrelsen skriver i sitt svar till Hugo Lagercrantz att avgränsningarna har gjorts i nära samarbete med professionen. Ämnen som berörs i exempelvis andra rekommendationer har inte tagits med i vägledningen och förlossningsvården har inte ingått i arbetet. Myndigheten skriver dock att den kommer att beakta synpunkterna om att det saknas rekommendationer för "denna målgrupp".

När det gäller frågan om att ge och avbryta livsuppehållande behandling påpekar Socialstyrelsen att vägledningen refererar till en annan handbok i ämnet, men att vissa förtydliganden ändå kan komma att bli aktuella till slutversionen.

Remisstiden går ut den 7 januari 2014.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News