Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnläkare slipper rätten att förskriva narkotika till vuxna

Publicerad: 24 februari 2014, 14:20

Foto: Bildbyrån

HSAN har fattat ett mycket ovanligt beslut. En läkare får, på egen begäran, inte skriva ut narkotiklassade medel till vuxna.


En barnläkare verksam i Stockholmsområdet har skrivit till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, med en ovanlig förfrågan. Läkaren vill nämligen ha sin möjlighet att skriva ut narkotikaklassade preparat till personer över 18 år begränsad.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som lämnat in ett yttrande till HSAN i ärendet skriver att det såvitt den kan bedöma inte finns någon laglig möjlighet till den typen av begränsning men om det finns det så har Ivo inget att invända.

HSAN konstaterar i sitt beslut att begäran är förenlig med patientsäkerhetslagen och beviljar därför läkarens önskemål. Handläggaren på HSAN uppger för dagensmedicin.se att den här typen av ärenden är mycket ovanliga och kan inte erinra sig något annat fall.

I sin begäran till HSAN skriver läkaren att han planerar att gå i pension till hösten och eftersom nämndens beslut redan fått effekt får han tills dess alltså bara skriva ut narkotikaklassade läkemedel till patienter under 18 år.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev