Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnlösa män har lägre risk för prostatacancer

Publicerad: 22 mars 2005, 11:01

Män utan barn har en nästan 20 procent lägre risk att få prostatacancer, enligt forskare vid Universitetssjukhuset Mas i Malmö och Karolinska instituet i Solna.


I studien har 50 000 män som drabbats av prostatacancer jämförts med en lika stor kontrollgrupp i befolkningen. Resultaten visar att barnlösa män hade en 20 procent lägre risk att få cancer i prostata.

Forskarna, med professor Aleksander Giwercman vid fertilitetscentrum, Universitetssjukhuset Mas i Malmö, i spetsen, tror att sambandet beror på produktionen av könshormoner och spermiekvalitet. Det är en gammal hypotes att den som har rikligare produktion av testosteron har en högre risk att drabbas av prostatacancer.

En svaghet i studien är att den inte skiljer på män som frivilligt avstått från barn och män som inte kan få barn på grund av lägre produktion av manligt könshormon och därmed försämrad spermiefunktion.

Aleksander Giwercman tror att sambandet mellan risk för prostatacancer och försämrad testikelfunktion då hade blivit ännu tydligare, enligt ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Mas i Malmö.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev