tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnmorska ska ha ifrågasatt användning av sugklocka

Publicerad: 7 mars 2014, 13:48

Foto från rättegångens första vecka. Foto: Samuel Lagercrantz

Riktlinjerna för användning av sugklocka frångås med jämna mellanrum, enligt ett av de vittnen som har hörts under rättegången mot förlossningsläkaren.


I dag, fredag, är den sista dagen av rättegången mot den läkare som står åtalad för vållande till annans död i samband med en förlossning 2011 på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Lokala medier har bevakat rättegången hela veckan. En barnmorska som vittnade tidigare i veckan sade att hon kontaktade läkaren två gånger under förlossningen för att mammans värkarbete inte gick framåt, rapporterade Smålands-Tidningen. Läkaren ska ha sagt att barnet skulle förlösas med sugklocka.

– ”Är det någon idé?”, frågade jag. Men läkaren svarade att vi skulle göra det, eftersom det skedde enligt våra riktlinjer. Han var mycket bestämd när han sade detta, sade barnmorskan i rätten, uppger Smålands-Tidningen.

Enligt åtalet har läkaren brutit mot riktlinjer. Under förlossningen som pågick i 55 timmar använde han sugklocka nio gånger och tång två gånger för att få ut barnet, i stället för att välja kejsarsnitt. Barnet föddes död med bruten nacke.

Under rättegången har också två vetenskapliga råd från Socialstyrelsen hörts. Enligt en av experterna bryts riktlinjer om sugklocka med jämna mellanrum, men läkaren höll i det här fallet på alldeles för lång tid, rapporterar Smålands-Tidningen.

I dag fredag hålls slutpläderingarna. Åklagaren Stefan Edwardson yrkar på fällande dom. Han anser att läkaren är ansvarig för flickans död och för att mamman drabbades av allvarliga skador i underlivet.

Nu under eftermiddagen håller försvarsadvokaten Ulrika Borg sin slutplädering. När domen kommer att avkunnas meddelas senare.

Relaterat material

Ansåg risken större med kejsarsnitt

Pappan berättar om förlossningen

Läkare åtalas för dödsfall

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev