Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnmorska stöttar kristna svenskar med porrproblem

Publicerad: 19 mars 2009, 10:45

Barnmorska stöttar kristna svenskar med porrproblem

Barnmorskan och sexologen Hanna Möllås bekräftar nu för tidningen Dagen att porrsurfande även är ett problem för troende svenskar.


Det var häromveckan som en amerikansk undersökning visade att det finns flest porrkonsumenter i de konservativa och religiösa delstaterna.

Barnmorskan och sexologen Hanna Möllås, som även undervisar i ”religion och sexualitet” på Högskolan i Jönköping är inte förvånad.

– Det är inte alls konstigt och det ser säkert ut på liknande sätt i Sverige, säger hon till tidningen Dagen utan att gå närmare in på varför kristna konsumerar mer porr än icke-troende.

Eftersom Hanna Möllås själv är kristen kontaktar många troende henne för samtal i de här frågorna. De som söker hjälp är i alla åldrar, från övre tonåren upp till 70–80-årsåldern. Den äldsta som kontaktat Hanna Möllås för porrmissbruk var 85 år.

– En kristen har problem redan från början när man porrsurfar, eftersom man gör något som man anser är moraliskt fel. Den uppfattningen kanske en icke-kristen inte har, utan man känner skuld först när det blir problem i relationen.

Hon tycker att kyrkan ofta undervisat på ett felaktigt sätt om sexualitet, i de fall som man över huvud taget berört ämnet.

– De som kommer till mig säger ofta: ”Jag blir upphetsad av att titta på det här. Är jag normal?” Jag brukar alltid svara: ”Nej, du är unik. Varje människa är det. Gud vill ha en unik relation med var och en.” Att leva som Gud tänker är inte det mest normala i vårt samhälle. Sexualitet är ingen knapp som man slår på när man gifter sig. Det är bättre att erkänna att den är en del av oss själva, något som Gud skapat oss med.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev