Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Barnmorskeupproret manifesterar i dag

Publicerad: 3 december 2013, 08:17

Barnmorskeupproret fortsätter kämpa för möjligheten att ha en barnmorska närvarande under en hel förlossning.


Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Vid årets sista sammanträde i landstingsfullmäktige i Stockholm håller Barnmorskeupproret en manifestation som kallas ”Nu är det nog i julkrubban”. Barnmorskorna bjuder på ett julspel och låter de politiker som vill tala i tre minuter om sin syn på framtidens förlossningsvård.

– Det har inte hänt så mycket, även om det har skjutits till lite pengar. Vården ser fortfarande likadan ut. Det finns inga valmöjligheter i landet, utom på enstaka platser som Stockholm där det finns ett enda alternativ som har en annan typ av förlossningsvård, säger Eva Nordlund, legitimerad barnmorska.

Enligt Barnmorskeupproret skiljer sig BB Södra förlossning från annan förlossningsvård genom att gravida för mödravård av barnmorskor i mindre team genom hela graviditeten till och med förlossningen och eftervården.

I Stockholm står förlossningsvården inför en utmaning i och med att en ny förlossningsklinik sannolikt startas till våren.

– Och det har inte gjorts någon konsekvensanalys av vad som händer när 80 barnmorskor försvinner dit. Vi, som barnmorskor, tycker naturligtvis att det är bra att det kommer fler BB-platser. Men man har inte tänkt efter före, för att se vad som behövs inledningsvis för att stötta de andra klinikerna. Vi tror att det blir en skör period, som vi brukar ha det på sommaren fast det är vinter, säger Eva Nordlund.

CHARLOTTA KJELLBERG

Ämnen i artikeln:

Förlossningsvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev